Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Policija je uhitila skupinu Ivice H. (53), ugostitelja iz Rijeke, koja je od kolovoza prošle godine varala osobe za koje bi iz medija saznali da se protiv njih vodi neki istražni postupak. Zadatak Varaždinaca Jakše D. (47) i Nikole H. (28) te Snežane S. (50) iz Zagreba i njezine kćeri Barbare (25) bio je da prate medijske natpise, izabiru žrtve i dolaze do njihovih telefona.


Ivica bi ih nazvao, predstavio se kao bivši sudac Vrhovnog suda Ante Potrebica ili kao djelatnik OLAF-a, Europskog ureda za borbu protiv prijevara, i uvjerio ih da posjeduje dokumentaciju ili dokaze koji ih mogu osloboditi optužbi ili im osigurati povoljniji položaj u postupcima. Varali su i one koji nisu bili pod policijskom istragom, a njima bi govorili da posjeduju dokumetaciju koja bi mogla dovesti do njihove smjene, piše Večernji list.

Vezani članci Gabrijela Žalac, Andrej Plenković, Lovro Kuščević i Tomislav Petric na potpisivanju ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava za uspostavu Centra dijeljenih usluga Šef SAFU-a: Tko je ravnatelj moćne državne agencije uhićen u aferi Softver Gabrijela Žalac Afera Softver: Uhićena Gabrijela Žalac i još tri osobe, među njima i aktualni državni dužnosnik

U studenom 2009. nazvali su bivšeg predsjednika Uprave HPB-a, Josipa Protegu i uvjerili ga da će mu za 40.000 kuna dati dokaze koji će dovesti do toga da protiv njega ne budu pokrenuti postupci. Omogućili su mu obročnu otplatu, pa je Protega na račun Jakše D. uplatio 12.000 kuna. Mjesec dana kasnije su istu stvar napravili i Marku Žaji, bivšem hrvatskom veleposlaniku u Francuskoj. Od gradonačelnika Korčule, Mirka Duhovića i Ante Perdića iz Ureda državne komisije za kontrolu postupka javne nabave novac su izvukli uz prijetnje da će u medijima objaviti dokumente koji će dovesti do njihove smjene. Oni su im uplatili oko 30.000 kuna.

Isto su pokušali napraviti i Jozi Saraču, bivšem gradonačelniku Trilja koji sada obavlja dužnost državnog tajnika za upravljanje državnom imovinom, no on ih je prijavio i pristao biti Uskokov pouzdanik. Pričinili su štetu od 200.000 kuna, a istraživanje se nastavlja jer postoji sumnja da je broj oštećenih osoba znatno veći. Ivica H. se trenutno nalazi u ekstradicijskom pritvoru u Mariboru i čeka izručenje Hrvatskoj, a njegova je skupina u pritvoru u Splitu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju