Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vladi predali ''klimatske zahtjeve''

Prosvjed učenika za klimu: ''Ne postoji plan B''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U petak je održan prosvjed učenika za klimu pod nazivom ''School Strike 4 Climate Croatia''. Prosvjednici su se okupili na Europskom trgu odakle su krenuli prema Trgu svetog Marka.

Danas su učenici na prosvjedu službeno uručili ''Klimatske zahtjeve'' Saboru i Vladi RH od kojih, kako kažu, očekuju da se javno očituju u roku od dva tjedna oko sljedećih koraka koje kane poduzeti vezano uz njih.

Pročitajte i ovo Mirni prosvjed Spasimo Kozjak u Kaštelima - 3 Incijativa "Spasimo Kozjak" Ne žele novi ulaz u grad, na prosvjed pozvali i gradonačelnika: "Razaraju nas i guše" Prosvjednici u Izraelu Četvrti dan zaredom Prosvjednici s bakljama pred zgradom parlamenta: Traže nove izbore i optužuju izraelsko vodstvo

Prijedloge su, navode, poslali i široj znanstvenoj zajednici te su prikupili velik broj potpisa.

Ovo su njihovi ''Klimatski zahtjevi'':

1. Da se Vlada RH suoči sa znanstveno utemeljenim činjenicama klimatske destabilizacije i
javnosti otvoreno predstavi egzistencijalnu opasnost koju klimatske promjene predstavljaju za građane RH i općenito za sav život na Zemlji te sukladno tome uskladi svoju politiku.

2. Da Sabor donese izvanredne zakonske mjere kojima će smanjiti sveukupne nacionalne emisije stakleničkih plinova za minimalno 60% u odnosu na 2005. u sljedećih 10 godina (najkasnije do 1.1.2030) u svrhu što brže i učinkovitije dekarbonizacije svih sektora i tranzicije s fosilnog na niskougljično, cirkularno i regenerativno gospodarstvo, uz zagovaranje ambicioznijih stopa smanjenja stakleničkih emisija na razini svih članica EU.

3. Da Vlada ustanovi multidisciplinarnu ‘Klimatsku komisiju’ znanstvenika s relevantnih područja znanja, čije će članove predložiti šira znanstvena zajednica, i koja će neovisno i transparentno predvoditi izradu proaktivnih klimatskih politika i prijedloga zakonskih odredbi, s naglaskom na dugoročnu ekološku održivost i socijalnu ravnopravnost u provedbi, a NE na kratkoročnu ekonomsku isplativost ili dobit.

4. Da Vlada smjesta obustavi sve fosilne projekte u razvitku (obuhvaćajući LNG terminal na Krku, termoelektrane na fosilna goriva, eksploataciju nalazišta fosilnih goriva, izgradnju fosilne infrastrukture i sl.) te preusmjeri novčane tokove iz fosilnih u razvoj ekološki prihvatljivih oblika obnovljivih izvora energije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene