School Strike 4 Climate Croatia (Foto: Facebook)
School Strike 4 Climate Croatia (Foto: Facebook) Foto: facebook

Po uzoru na globalni pokret srednjoškolaca, zagrebački učenici u petak 15.3. krenut će u borbu za klimu i osvještenje političara o klimatskim promjenama. Prosvjedna povorka krenut će s Europskom trga u 12.30, a završit će se kod Markovog trga.


Okupljanje je planirano na Europskom trgu, koji će prvi puta nakon 2008. i prosvjeda protiv državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Na Facebook stranici pokreta učenici tvrde kako u nastavnim programima u hrvatskim školama ne uče o klimatskim promjanama koje je uzrokovao čovjek, već samo spominju različite svjetske klime. Prosvjedom poručuju da žele „da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene.“

Vezani članci Poplava, arhiva (Foto: Pixell) Tri scenarija za poplave u Europi: Pogođene će biti stotine tisuća ljudi, a štete će iznositi desetke milijardi eura Ilustracija (Foto: Guliver/Thinkstock) Revolucionarno: Otkriveno kako svemir utječe na klimatske promjene i kako zapravo nastaju oblaci

Tri zagrebačke učenice, Lea Janja Tomić, Laura Skala i Gabriela Matić, ponukane svjetskim pokretom odlučile su svoj stav, i stav svojih vršnjaka, prenijeti na ulice Zagreba te javno izraziti svoju podršku zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. 

Zemlji je ostalo još samo 11 godina za smanjenje emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Za dokaz postojanja globalnog zatopljenja dovoljno je samo pogledati vremensku prognozu. Kalendarska je zima, a Zagreb se grije na 24 stupnjeva, poručuju učenice. 

"Želimo osvijestiti sve građane i mlade i stare da je vrijeme za promjenu u kojoj svi trebamo sudjelovati", govore učenice koje organiziraju prosvjed.

School Strike 4 Climate globalni je pokret učenika koji je pokrenula 15-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Prosvjedi srednjoškolaca za smanjenje globalnih emisija plinova za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature trenutno se odvijaju u više od 800 gradova.

Greta Thunberg održala je lekciju državnicima svijeta i pokrenula lavinu reakcija učenika nakon što je pred švedskim parlamentnom održavala prosvjede, da bi kasnije održala i govor na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama gdje je iznijela svoj stav kako smatra da nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti.

Neodovoljno pridavanje pažnje temi globalnog zatopljenja i klimatskih promjena revoltiralo je srednjoškolce diljem svijeta koji smatraju da odrasli ne vode brigu o očuvanju planeta, pa će mlađa generacija snositi posljedice urušavanja ekosustava, drastičnog porasta temperatura i porasta razine mora.

Učenici često zbog prosvjeda markiraju s nastave, no tvrde kako zbog toga neće imati problema s roditeljima jer su i oni svjesni važnosti ove teme.

"Roditelji su podrška, nije im problem opravdati nam sate jer se borimo za nešto bitno", govori nam Lea.

Poruka za našu vlast i političare?

Hrvatski učenici ovim prosvjedom žele poslati jasnu poruku političarima - "Želimo ih pritisnuti da napokon adresiraju krizu u kojoj se nalazimo i poduzmu mjere kako bi se spriječila daljnja katastrofa."

"Što se tiče daljnjih aktivnosti, ne možemo ništa sa sigurnošću reći i sve kako ćemo dalje ćemo dogovarati nakon petka. Prema Facebooku će doći oko 200 ljudi, podrška i reakcije na internetu su odlične i svima smo zahvalni. Nismo očekivali ovakvu reakciju ni ovoliki odaziv. Koliko god ljudi došlo mi ćemo biti sretne što su nas čuli", govori nam Lea, jedna od organizatorica prosvjeda.