Obavijesti Video Pretražite Navigacija
School Strike 4 Climate

Zagrebački srednjoškolci kreću u borbu za naš planet, za petak najavljuju veliki prosvjed

School Strike 4 Climate Croatia (Foto: Facebook)
School Strike 4 Climate Croatia (Foto: Facebook) Foto: facebook
Po uzoru na globalni pokret srednjoškolaca, zagrebački učenici u petak 15.3. krenut će u borbu za klimu i osvještenje političara o klimatskim promjenama. Prosvjedna povorka krenut će s Europskom trga u 12.30, a završit će se kod Markovog trga.

Okupljanje je planirano na Europskom trgu, koji će prvi puta nakon 2008. i prosvjeda protiv državne mature okupiti srednjoškolce u prosvjedu. Na Facebook stranici pokreta učenici tvrde kako u nastavnim programima u hrvatskim školama ne uče o klimatskim promjanama koje je uzrokovao čovjek, već samo spominju različite svjetske klime. Prosvjedom poručuju da žele „da nas čuju, da vide da smo u strahu i da nećemo odustati dok nema vidljive promjene.“

Pročitajte i ovo Klimatske promjene klimatski ekstremi Klimatologinja o opasnostima pred nama, ima li spasa? "Bojim se da smo svi zajedno zakasnili" Slika nije dostupna Vladi predali ''klimatske zahtjeve'' Prosvjed učenika za klimu: ''Ne postoji plan B''

Tri zagrebačke učenice, Lea Janja Tomić, Laura Skala i Gabriela Matić, ponukane svjetskim pokretom odlučile su svoj stav, i stav svojih vršnjaka, prenijeti na ulice Zagreba te javno izraziti svoju podršku zaštiti okoliša i borbi protiv klimatskih promjena. 

Zemlji je ostalo još samo 11 godina za smanjenje emisija za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature. Za dokaz postojanja globalnog zatopljenja dovoljno je samo pogledati vremensku prognozu. Kalendarska je zima, a Zagreb se grije na 24 stupnjeva, poručuju učenice. 

"Želimo osvijestiti sve građane i mlade i stare da je vrijeme za promjenu u kojoj svi trebamo sudjelovati", govore učenice koje organiziraju prosvjed.

School Strike 4 Climate globalni je pokret učenika koji je pokrenula 15-godišnja Šveđanka Greta Thunberg. Prosvjedi srednjoškolaca za smanjenje globalnih emisija plinova za 50% kako bi se zaustavio daljnji rast temperature trenutno se odvijaju u više od 800 gradova.

Greta Thunberg održala je lekciju državnicima svijeta i pokrenula lavinu reakcija učenika nakon što je pred švedskim parlamentnom održavala prosvjede, da bi kasnije održala i govor na UN-ovoj konferenciji o klimatskim promjenama gdje je iznijela svoj stav kako smatra da nema smisla učiti ako nema budućnosti gdje će to znanje moći i primijeniti.

Neodovoljno pridavanje pažnje temi globalnog zatopljenja i klimatskih promjena revoltiralo je srednjoškolce diljem svijeta koji smatraju da odrasli ne vode brigu o očuvanju planeta, pa će mlađa generacija snositi posljedice urušavanja ekosustava, drastičnog porasta temperatura i porasta razine mora.

Učenici često zbog prosvjeda markiraju s nastave, no tvrde kako zbog toga neće imati problema s roditeljima jer su i oni svjesni važnosti ove teme.

"Roditelji su podrška, nije im problem opravdati nam sate jer se borimo za nešto bitno", govori nam Lea.

Poruka za našu vlast i političare?

Hrvatski učenici ovim prosvjedom žele poslati jasnu poruku političarima - "Želimo ih pritisnuti da napokon adresiraju krizu u kojoj se nalazimo i poduzmu mjere kako bi se spriječila daljnja katastrofa."

"Što se tiče daljnjih aktivnosti, ne možemo ništa sa sigurnošću reći i sve kako ćemo dalje ćemo dogovarati nakon petka. Prema Facebooku će doći oko 200 ljudi, podrška i reakcije na internetu su odlične i svima smo zahvalni. Nismo očekivali ovakvu reakciju ni ovoliki odaziv. Koliko god ljudi došlo mi ćemo biti sretne što su nas čuli", govori nam Lea, jedna od organizatorica prosvjeda. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene