Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pedesetak povjerenika Republičkog sindikata radnika Hrvatske glasnim zviždanjem i udaranjem u metalne kante prosvjedovalo je danas pred košarkaškim centrom "Dražen Petrović" tražeći zaustavljanje pada plaća u T-HT-u i prestanak otpuštanja radnika.


Sindikalci su prosvjedovali prije početka Glavne Skupštine dioničara T-HT-a kako bi ih upozorili na loš socijalni položaj radnika te kompanije.

Vezani članci Cijepljenje Srušio se za vrijeme cijepljenja, a internet ga već prozvao najgorim glumcem na svijetu Ilustracija (Foto: Getty) Sindikat hrvatskih učitelja izračunao koliko je teška Vladina ponuda: Provjerite koliko zapravo rastu plaće

Predsjednik sindikata Jadranko Vehar zatražio je povećanje plaća za 22,5 posto, jer su u proteklih šest godina one realno pale u odnosu na državni prosjek za više od 31 posto. Ustvrdio je da radnicima T-HT-a plaće nisu rasle od 2002. godine.

Podsjetivši da će danas Glavna Skupština dioničara T-HT-a donijeti odluku o podjeli dividendi, Vehar je istaknuo kako su za dividendu jedino zaslužni radnici koji su izuzetnim naporima većinskom vlasniku Deutsche Telekomu (DT) u protekloj godini priskrbili više od 60 posto ukupne dobiti.

Vehar je također ocijenio da se DT "maćehinski" ponaša prema radnicima T-HT-a jer su, primjerice, radnici slovačkog telekoma lani ostvarili četiri puta manju dobit, a imaju petnaest posto veću plaću.

Stoga je za 5. svibnja najavio "bijeli štrajk", kojim će biti znatno usporeno pružanje usluga korisnicima T-HT-a, a očekuje da će se toj akciji odazvati između 3500 i 4000 radnika. Ako to ne poluči uspjeh, sindikat bi početkom srpnja mogao organizirati opći štrajk u T-HT-u sa zahtjevom za povećanjem plaća od 22,5 posto.

Najavio je za srijedu sastanak sindikalaca s poslodavcem, no od sastanka ne očekuje previše jer je Uprava T-HT-a "marioneta DT-a".

Vehar kaže da se nekompetentnost Uprave T-HT-a pokazuje na svakom koraku, jer oni prvenstveno štite svoja radna mjesta i visoke plaće.