Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Prosvjed Saveza udruga stanara Hrvatske ispred Ministarstva graditeljstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Saveza udruga stanara Hrvatske prosvjedovali su ispred zgrade Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva tražeći da se bivšim nositeljima stanarskih prava, a sada zaštićenim najmoprimcima u stanovima u privatnom vlasništvu omogući otkup tih stanova.

Prosvjednici su se u podne okupili ispred zgrade Ministarstva s transparentima na kojima je pisalo - "Tražimo hitan prijem kod ministrice", "Dajte nama otkup našeg stana", "Zašto ne provodite odluke Ustavnog suda", "Nećemo biti građani drugog reda"...

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Za nastavak dijaloga Koordinacija ribarskih zadruga pozvala Ministarstvo za stol Slika nije dostupna Financijska kriza 'U ovakvim uvjetima podstanari su u bezizlaznoj situaciji'

Dopredsjednik Saveza udruga stanara Hrvatske Ante Bartulica rekao je da je stotinjak prosvjednika stiglo iz Zagreba, Šibenika, Dubrovnika, Splita i Zadra te da traže da im se izmjenama i dopunama Zakona o najmu omogući povoljni otkup stanova, a vlasnicima stanova da država isplati tržišnu naknadu za njihove stanove. Rekao je da je u Hrvatskoj oko 5000 obitelji s tim zahtjevom. Predsjednica Saveza Volga Vukelja-Dawe rekla je da su izgubili osnovno ljudsko pravo - na zaštitu doma i obitelji.

Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva reagiralo je priopćenjem u kojemu ističe da Savez udruga stanara Hrvatske traži da se stanarima vrate "trajna vlasnička prava" koja su im, prema njihovom mišljenju, Zakonom o najmu stanova oduzeta, odnosno traži da se bivšim nositeljima stanarskih prava, a sada zaštićenim najmoprimcima u stanovima u privatnom vlasništvu omogući otkup tih stanova.

"Takav zahtjev Saveza, koji on uporno ponavlja, nije moguće ispuniti jer je u suprotnosti s Ustavom RH koji jamči nepovredivost privatnog vlasništva", ističe Ministarstvo.

Navodi i kako pretvaranjem stanarskog prava u pravo najma nisu povrijeđene odredbe Ustava, što je potvrđeno odlukama Ustavnog suda RH od 31. ožujka 1998., 9. veljače 2005. i 25. siječnja 2006., a nisu povrijeđene ni odredbe Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda, što proizlazi iz odluka Europskog suda za ljudska prava (prva takva odluka donesena je 5. listopada 2000.).

Europski sud je sve prigovore zaštićenih najmoprimaca proglasio nedopuštenim. Prema mišljenju Europskog suda njihov status nije sporan u smislu prava zaštićenih Konvencijom, a razina zaštite uspostavljena Zakonom o najmu više je nego dovoljna. Sud nadalje smatra da kada bi osobe koje stanuju u stanu koji je u privatnom vlasništvu imale pravo kupiti taj stan vlasnici tih stanova bi bili izloženi prinudi, navodi Ministarstvo.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene