Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pamtite li i vi?

Poplave, tuča, oluje... Ovako je izgledao kaos na ulicama Hrvatske

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prošlo je ljeto bilo iznimno kišno i prohladno, a 10. i 13. srpnja bili su posebno hladni obzirom na uobičajene ljetne temperature. Temperature su se tada kretale oko 20 stupnjeva što je velika razlika u odnosu na ovogodišnji početak srpnja.

Iako se često žalimo na ljetne vrućine za vrijeme toplinskih udara, prošle su nam godine upravo te vrućine, a vjerojatno i navika da se na njih žalimo - nedostajali. Temperature su bile veoma niske za to doba godine, pa je lako usporediti prošlogodišnje hladne ljetne dane s ovogodišnjim visokim temperaturama.

Pročitajte i ovo Ilustracija Promjena vremena Upaljeni meteoalarmi: Stiže olujni vjetar, nevrijeme i drastično zahladnjenje Ilustracija Crveni meteoalarm Stiže velika promjena vremena, ponegdje će padati i snijeg: U jednom dijelu Hrvatske vrijeme će biti izuzetno opasno

Sredinom prošlog srpnja, umjesto toplog ljeta u cijeloj Hrvatskoj gotovo jesenski dani, a takve su bile i temperature. Snažno nevrijeme kakvo je zabilježeno diljem zemlje u srpnju 2014., pogodilo je zadarsko područje s kojeg su stizale možda najupečatljivije snimke. Vjetar je ondje čupao stabla, poplavile su brodice, podrumi i garaže. Pošteđena nije bila ni Kalelarga na kojoj su dosjetljivi Dalmatinci tada bili zaigrali vaterpolo.

Uz pijavice, Jadran je pogodilo i grmljavinsko nevrijeme. Najteže je bilo na zadarskom i šibenskom području gdje je u nekoliko sati palo kiše koliko je uobičajeno za cijeli srpanj. Snizile su se i temperature, koje su više nalikovale početku jeseni, a ne vrhuncu ljeta.

Pripremite se na grmljavinsko nevrijeme, temperature niže i za 10 stupnjeva

U samo 24 sata na otoku Istu pale su 294 litre kiše po četvornom metru. na Silbi je palo 218 litara - kolika je to količina kiše, najbolje govori podatak da je prosjek u srpnju na Silbi tek 29 litara kiše po četvornom metru.

Ove godine sasvim druga slika. Vrućina i tek pokoja rijetka kap kiše rashlađivale su noći nesnošljive sparine.

Hrvatska je krajem srpnja prošle godine bila na udaru snažne ciklone. Nevrijeme je poharalo Dalmaciju, Liku i zagrebačko područje. Olujno nevrijeme predzadnjeg dana srpnja poslijepodne u Zagrebu u samo pola sata istreslo je i do 50 litara po četvornom metru. Vidljivost se smanjila na svega 300 do 400 metara.

Početak srpnja ove je godine na većem dijelu Hrvatske bio nesnošljivo vruć i sparan, za razliku od istog tjedna prošle godine. Probleme je stvarao i iznimno snažan vjetar koji je puhao na granici olujnog i orkanskog. Srušena su mnoga stabla pa je promet na pojedinim cestama otežan. A na dva sata je zatvoren i zračni promet nad Hrvatskom.

Potop je bio i u Dalmaciji. Snažno nevrijeme praćeno grmljavinom i golemim količinama kiše jutro predzadnjeg dana srpnja prošle godine, pogodilo je Zadar. U samo sat vremena poplavile su ulice, trgovi i trgovine, a voda je prodrla i u prostorije Arheološkog muzeja.

Promet se odvijao otežano jer je voda na pojedinim mjestima dosezala gotovo pola metra, a neki su automobili ostali i zaglavljeni. Pucala su i stabla.

Nevrijeme je tog dana prouzročilo pravu dramu i na otoku Molatu u mjestu Zapuntel. Vodena bujica bila je toliko snažna da je podignula asfalt i odnijela cestu u dužini od 200 metara prema moru. Oštećeni su i automobili. Prema procjenama, palo je više od 100 litara kiše po četvornom metru. Otočani su rekli da ovakve posljedice nevremena ne pamte.

Jako nevrijeme nakon Zadra i zadarskog područja je potopilo zapadne dijelove unutrašnjosti. Nije to bio ljetni pljusak, nego oluja s tučom, iznimno jakom kišom i udarima vjetra većim od 90 km na sat koji su već na granici s olujnih u orkanske.

U skladu s našom navikom da se žalimo na vremenske prilike, ma kakve god one bile, neki će reći: 'Da mi je bar malo one hladnoće od prošle godine!'

Iz arhive Dnevnika Nove TV Izvukli smo snimke koji najbolje ocrtavaju kakvo nam je bilo prošlo ljeto, a možete ih pogledati u priloženim videima.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene