Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Narančasto upozorenje!

Pripremite se na grmljavinsko nevrijeme, temperature niže i za 10 stupnjeva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Veći dio poslijepodneva prevladavat će sunčano vrijeme uz jugozapadnjak, a temperatura će biti između 34 i čak 39 stupnjeva.

Temperatura se u mnogim područjima noćas nije spuštala ispod 20 stupnjeva, nakon još jedne prave tropske noći, od početka dana prate nas viskoke temperature i sparno vrijeme. Posljednje jutro aktualnog toplinskog vala u Hrvatskoj je bilo sunčano i vruće s temperaturama koje su prema podacima DHMZ-a u devet sati dosegle 33 stupnja na Mljetu, te 30 na Lastovu.

Pročitajte i ovo Poplava Kantrida - 4 upaljen meteoalarm VIDEO/FOTO Kaos zbog nevremena: More nosilo automobile, devastiralo Kantridu, ceste zatvorene zbog kamenja Rijeka Sava u Zagrebu, ilustracija Crveni meteoalarm FOTO/VIDEO Uskoro vrhunac vodenog vala u Zagrebu: "Stiže brže nego što se očekivalo, ali ima i dobra vijest..."

Živa u termometru danas će se penjati do 38 stupnjeva Celzijevih. Zapuhat će jugo i jugozapadnjak što će tijekom dana dodatno pojačavati neugodan osjećaj sparine.

Veći dio poslijepodneva prevladavat će sunčano vrijeme uz jugozapadnjak, a temperatura će biti između 34 i čak 39 stupnjeva, vjerojatnost za to najveća je u Slavoniji. No već nam potkraj dana sa sjeverozapada stiže naoblačenje, a zatim pljuskovi i grmljavina.

Dok ne zahladi, za najveći dio Hrvatske na snazi je Meteoalarmovo crveno upozorenje, koje znači da navedeno područje pod utjecajem iznimno intenzivnog meteorološkog događaja, koji može izazvati velike štete i nezgode, i to u većini slučajeva s opasnošću po život.

Danas smo se kuhali, a sutra će nam biti još i toplije

Južni će vjetar okrenuti na sjeverni pa će noć sa srijede na četvrtak biti lakša za spavanje. Zbog iznimnog poremećaja valja upozoriti na mogućnost izraženijeg grmljavinskog nevremena. Temperature će osjetno pasti, ponajprije u unutrašnjosti, a navačer i na sjevernom Jadranu.

U sjeverozapadnim predjelima moguće je jače grmljavinsko nevrijeme, napominje DHMZ. Na sjeverozapadnom dijelu Hrvatske meteoalarm je izdao narančasto upozorenje koje upozorava na opasno vrijeme i neuobičajene vremenske prilike uz mogućnost velikih šteta i ljudskih žrtava.

U noći sa srijede na četvrtak moguća je kiša ili poneki pljusak, a prema jutru očekuje se djelomično razvedravanje pa će veći dio dana biti pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni.

Hrvatska danas

Većinom sunčano dobar dio dana bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, a predvečer i isto može biti pokojeg pljuska, pa i grmljavine. Puhat će slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, u gorskoj Hrvatskoj krajem dana okrenut će na sjeverac. Najviša dnevna temperatura za ovaj dio zemlje očekuje se između 29 i 34 stupnja.  U Dalmaciji će se cijeli dan zadržati sunčano i vrlo vruće. Puhat će slabo do umjereno jugo, dok će temperatura biti u intervalu između 33 i 37 stupnjeva.

Pokojeg zaostalog pljuska može biti još i u četvrtak, uglavnom ujutro, a bit će i malo više oblaka. U svakom slučaju od večeri nam dolazi svježije vrijeme uz sjeverac i 10-ak stupnjeva niže temperature u odnosu na protekle dane.

U petak i subotu prevladavat će pretežno sunčano i postupno sve toplije vrijeme.

 

Povećan broj hitnih intervencija

Prema podacima Hitne medicinske službe za Grad Zagreb, tijekom protekla 24 sata u Zagrebu su hitne službe s liječnikom izišle na teren 220 puta, od kojih je utvrđeno da su velike vrućine uzrokovale deset posto intervencija, odnosno do slučajeva kolapsa. Za prethodna 24 sata postotak intervencija zbog vrućine iznosio je 11 posto.

To su očiti slučajevi posljedica visokih temperatura, ali visoke temperature mogu doprinijeti pogoršanju zdravlja i drugim slučajevima na kojim smo intervenirali, ali to možemo znati nakon što se detaljno obradi svaki slučaj, kazao je voditelj službe Marin Buljan i najavio da će zahlađenje donijeti olakšanje među osjetljivije stanovništvo.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) tijekom ljetnih mjeseci (od 15.5. do 15.9.) u protekle tri godine zabilježen je porast intervencija Hitne medicinske službe za Grad Zagreb. Godine 2012. prijavljeno je 55 tisuća oboljelih, 2013. godine 62 tisuće oboljelih, te 2014. bilo je 80 tisuća oboljelih.

Prema skupinama dijagnoza po organskim sustavima vidljiv je porast svih pobola nakon naglog povišenja temperatura zraka.

Prema organskim sustavima naglo povišenje temperature zraka na ekstremno visoke razine pogađa sve organske sustave s posljedicom pogoršanja kroničnih bolesti i iniciranja novonastalih cirkulatornih bolesti, kažu u HZJZ.

Povećan broja slučajeva korelira s porastom temperature zraka. Više je prijavljenih slučajeva dobne skupine 7 do 19 godina i među starijim stanovnicima preko 65 godina. U više slučajeva žene traže medicinsku pomoć u odnosu na muškarce za vrijeme trajanja toplinskih valova.

Analizirajući smrtnost pokazalo se da je u 2012. godini u Zagrebu tijekom tjedna u kojem je toplinski val zahvatio grad, krajem srpnja i početkom kolovoza, smrtnih ishoda bilo pet posto više u odnosu na tjedne bez toplinskog ekstrema.

Epidemiološka analiza prijema iz hitnih medicinskih službi u Zagrebu 2012. godine pokazala je da prijem bolesnika tijekom tjedna toplinskog vala porastao sa šest tisuća na deset tisuća. Dulji i ekstremniji toplinski valovi donose veće rizike. Budući da su ostali rizici povišeni jedan do pet dan nakon toplinskog vala, prevenciju i liječenje je važno provoditi ne samo za vrijeme toplinskog vala, nego i nakon toga, kažu u HZJZ. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene