Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Općina Hrašćina ove će godine svoj dan prvi put proslaviti u svibnju zajedno s obljetnicom pada Hrašćinskog meteorita, koji se s neba spustio u svibnju 1751. i učinio to mjesto u Hrvatskom zagorju poznatim u cijelome svijetu.


Zagrebačko željezo ili Hrašćinski meteorit upisan je u svjetske kataloge i baze podataka kao prvi meteorit čiji je pad detaljno i službeno zapisan. Hrašćinjani trodnevnu proslavu počinju u petak, 20. svibnja, kada će na mjestu pada meteorita u selu Domovcu biti otkriven odljev meteorita u bronci, a subota će biti u znaku proslave 260. obljetnice pada meteorita.

Zagrebačko željezo ili Hrašaćinski meteorit pao je 26. svibnja 1751. oko 18 sati. Iz zemlje su izvađena dva metalna komada, jedan mase oko 40 kg, a drugi oko 9 kg. Čuvaju se u bečkom Prirodoslovnom muzeju. Polirana pločica od tog meteorita (mase svega 0,56 grama) nalazi se i u zagrebačkom Prirodoslovnom muzeju. No, Hrašćinjani su dio meteorita raskomadali i prekovali u čavle.

Vezani članci Vesta, jedan od najvećih asteroida u Sunčevu sustavu, jednake je veličine kao angrit za koji se vjeruje da je izvor vode na Zemlji (Foto: NASA) Otkriveno: Kada se i kako voda pojavila na Zemlji Slika nije dostupna Najveći udari na Zemlju: 6 "kamenčića" koji su pali na naš planet i promijenili povijest

Widmannstaettenove linije

Tadašnji ravnatelj tvornice porculana u Beču A. Widmannstaetten obavio je ispitivanje tako što je izbrusio i polirao jednu pločicu meteorita i podvrgao je visokoj temperaturi. Tada su nastale pravilne, tzv. Widmannstaettenove linije, koje su od tada osnova za razlikovanje izvanzemaljskoga od zemaljskog željeza.

Ispravu o padu meteorita kod Hrašćine sastavio je generalni vikar zagrebačke biskupije Vuk Kukuljević 6. kolovoza 1751. Taj prvi dokument uopće o saslušanju očevidaca o padu meteorita na zemlju, sačinjen u vrijeme kad se nijekala bilo kakva mogućnost za takvu pojavu, čuva se u knjižnici bečkoga Prirodoslovnog muzeja.

Vatrena kugla

Zabilježeno je da se oko 18 sati na nebu u smjeru prema istoku pojavila vatrena kugla koja se, uz tutnjavu nalik topovskoj, rasprsnula u dva komada praćena gorućim tragom, a pri padu na zemlju, tutnjava je bila još jača. Komad meteorita Hrašćinjani su odnijeli u župni dvor, a vijest je došla i do zagrebačkog biskupa koji je poslao kanonike da preslušaju svjedoke. Od zapisa o željeznom hrašćinskom meteoritu, pa do sljedećeg - o meteoritu pronađenom kod Barbotana u Francuskoj - prošlo je gotovo 40 godina.

Uz 'meteoritsko' slavlje Općina Hrašćina za svoj dan priprema još svečanosti - sjednicu Općinskog vijeća, završetak radova na asfaltiranju nerazvrstanih cesta na području općine te športski i zabavni program. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju