Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage u Oluji su oslobodile nešto manje od petine hrvatskog teritorija.


Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 16. obljetnice vojno-redarstvene akcije Oluja započinje mimohodom svečanih postroja Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, postroja ratnih zastava i Orkestra.

Vezani članci Zoran Milanović Plenković odao počast i srpskim žrtvama, Milanović ga pohvalio: "Za mnoge Srbe Oluja je bila bijeg pred hrvatskim snagama" Andrej Plenković Plenković: "Očekujem da oni koji su u protokolu budu u službenim majicama. Odlazak Tome Medveda u Grubore nije trgovina"

Slijedi svečano podizanje državne zastave na Kninskoj tvrđavi  Na stadionu HNK Dinara od 9,45 do 10,30 sati je ulazak i postrojavanje svečanih postroja, prijavak Predsjedniku Republike i vrhovnom zapovjedniku OS RH, prikaz vježbovnih radnji pripadnika Počasno zaštitne bojne, te obraćanja visokih uzvanika. P

Prigodni letački program Akro grupe 'Krila Oluje' je u 11,20 sati, a u 12 sati je Sveta misa u crkvi Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta koju će predvoditi vojni biskup Juraj Jezerinac. Svečanosti u Kninu nazočit će visoki državni dužnosnici i stranački čelnici, koji će nakon svečanosti navečer nazočiti i koncertu na Trgu dr. Ante Starčevića

Kruna akcije - oslobađanje Knina

Za samo 84 sata hrvatske vojne i redarstvene snage u Oluji su oslobodile nešto manje od 10.500 četvornih kilometara, odnosno gotovo petinu državnog teritorija, što je utjecalo na završetak rata u Bosni i Hercegovini te mirnu reintegraciju Podunavlja u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Kruna akcije bilo je oslobađanje Knina koji je bio središte i simbol srpske pobune koja je počela u ljeto 1990. blokadom hrvatskih prometnica, a s vremenom je prerasla u zvjerske napade na hrvatske gradove i sela te ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva, u čemu je lokalnim Srbima pomagala i JNA.

Oluja je počela u petak, 4. kolovoza 1995., u pet sati, a u ranim večernjim satima tog dana hrvatska i međunarodna javnost upoznati su da akcija teče prema planu, čemu je prethodio i poziv hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana građanima srpske nacionalnosti da ostanu u svojim kućama. Te večeri Hrvatska vojska i policija oslobodile su Sveti Rok nedaleko od Knina koji se našao u njihovu okruženju, kao i više gradova na okupiranim područjima.

174 hrvatska vojnika poginula u akciji

U subotu, 5. kolovoza, točno u podne na kninskoj se tvrđavi zavijorila dvadesetmetarska hrvatska zastava, a oslobođeni su i Gračac, Lovinac, Benkovac, Kijevo, Vrlika, Primišlje kraj Slunja te više prometnica. Oslobođena je i Dubica te su hrvatske snage došle na međunarodno priznatu granicu Hrvatske i BiH.

Vijesti o oslobađanju Plaškog, Ličkog Osika i Vrhovina, Obrovca, Korenice, Slunja, Plitvica te drugih gradova i mjesta stigle su 6. kolovoza, a dan kasnije tadašnji ministar obrane Gojko Šušak objavio je da je, nakon 84 sata, završena akcija Oluja u bivšim sektorima sjever i jug.

U Oluji su poginula 174 hrvatska vojnika i redarstvenika, a više od 1400 ih je ranjeno.

Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i ove će se godine obilježiti na središnjoj svečanosti u Kninu, uz nazočnost državnog vrha.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju