Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zajedno će na prosvjed

Propali su pregovori između SDP-a i Možemo, Benčić poručila: "Nema razdora, cilj nam i dalje ostaje isti - srušiti HDZ"

Sandra Benčić
Sandra Benčić Foto: DNEVNIK.hr
Sandra Benčić najavila je konferenciju za medije u kojoj će se obznatiti je li postignut dogovor s SDP-om o točkastoj koaliciji.

Pregovori između SDP-a i Možemo o točkastoj koaliciji su propali. Pred novinare na konferenciji za medije izašla je Sandra Benčići objasnila kako je došlo do propasti točkaste koalicije.

“Nakon što smo dobili istraživanje, iznijeli smo ponudu u pregovorima. Ponuda je bila temeljem činjenice da u sve četiri izborne jedinice imamo mandat, u jednoj možda malo manje vjerojatan. U dvije od te četiri izborne jedinice nosimo više od jednog mandata. Naš minimalni zahtjev je bio ono što u pregovore donosimo – četiri mandata u četiri izborne jedinice. Do tog dogovora nije došlo, no pregovori su bili korektni. Zaključak da je bolje da izađemo u dva bloka prihvaćen i od strane SDP-a i to neće utjecati na našu suradnju u smislu postizborne suradnje”, započela je Bečić.

Pročitajte i ovo Arsen Bauk ništa od suradnje s Možemo! Bauk na ekspresnoj konferenciji za medije: "Očekujemo da ćemo tako bolje postići rezultat i skinuti HDZ s vlasti"

SDP-ovu lijevo-liberalnu koaliciju već je napustilo nekoliko stranaka koji su se okupili na prosvjedu.

"Mi smo se pripremi na to da idemo samostalno na izbore. Ponudili smo SDP-u točkastu koaliciju. Tražili smo ono što je realno i što doprinosi. Nismo se na kraju dogovorili, ali ne možemo reći da su pregovori bili nekorektni. SDP ima drugu kalkulaciju zašto se njima ne isplati ući u točkastu koaliciju. Nama dobro, a valjda i njima", izjavila je Benčić.

Zajedno će biti na prosvjedu

Benčić tvrdi da su se razišli u dobrim odnosima te da u kampanji neće biti napada prema strankama od centra na lijevo.

Pročitajte i ovo Glasanje, ilustracija uskoro izbori Utječe li kampanja na vašu odluku? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV

"Nije bilo zavlačenja niti smicalica. Ono što je zajednički zaključak je da je najbolje a idemo u dva bloka. Važno je da pokrijemo cijeli spektar od centra na lijevo. Tim potezom se neće izgubiti dio glasova", kazala je.

Na sutrašnji prosvjed ipak će zajedno s SDP-om.

"Cilj nam je maksimalizirati broj mandata. I dalje idemo na prosvjed. Nema ljutnji, nema repova, dogovorili smo se da ćemo nastaviti komunicirati. Dolazimo na prosvjed jer želimo poslati poruku koliko je važno izaći na izbore i srušiti HDZ.

Pročitajte i ovo Ilustracija Oglasila se uprava Šokantan slučaj u dječjem vrtiću u Zaprešiću: Dijete moralo vaditi kruh iz toaletne školjke

Nemamo namjeru ići protiv bilo koga osim protiv HDZ-a. Želimo vidjeti promjenu koja će slijediti u iduće četiri godine. Nama taktika nije ići kontra bilo koje stranke od centra na lijevo. Želimo što veći broj birača koji traže pravu promjenu. Oni će nam dati glas jer smo spremni na poteze koji će donijeti promjene", medijima je rekla Benčić.

Spremi na koaliciju nakon izbora

"Koaliciju poslije izbora vidimo onu u kojoj će participirati stranke od centra na lijevo. S njima ćemo sigurno koalirati kako bi s vlasti skinuli ovu odmetnutu vlast koja je ogrezla u korupciju. Nama je u cilju da se formira koalicijska većina", odlučno je rekla Bečić.

Komentirala je i odluku Ustavnog suda o Milanoviću.

"Odluka Ustavnog suda je bila očekivano i to se znalo da će tako biti. Moj stav je da upozorenje koje su poslali nije najjasnije. Ne može se to upozorenje protezati na njegov govor. On je ipak predsjednik. Pozvala bi sve aktere da u ovoj kampanji ne radimo one poteze koji će ovu zemlju dovesti u bilo kakvu vrstu izvanrednog stanja. Mi nismo u izvanrednom stanju, jesmo u onom teškom u koje nas je doveo HDZ. Razum i hladna glava sada su nužni kako bi sačuvali temelje demokratskog i ustavnog poretka", kazala je.

Pročitajte i ovo Hrvoje Zekanović oglasio se Zekanović Zekanović o propucavanju Turudićeva automobila: "Svi znamo tko je kriv"

Danas je prijavljen napad na automobil novog glavnog državnog odjevtnika Ivana Turudića. Tvrdi kako svi članovi Možemo upozoravaju na porast nasilja te osudu takvog ponašanja.

"Naša pozicija je uvijek ista što se tiče nasilja. Bitno je da se istraži što se dogodilo. Naša poruka je da je nasilje u ovom društvu neprihvatljivo. Zato i u svojim govorima i nastupa pazimo da upozoravamo na opasnosti od nasilja, posebno na desnici. Mi se od toga ograđujemo i tvrdimo da nasilje ni u kojem obliku nije dopušteno niti prihvatljivo", zaključila je Benčić.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene