Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neće predlagati novog ministra

Andrej Plenković prihvatio ostavku Damira Krstičevića: "Nije odgovoran za ovo, on je moj prijatelj, uvijek je u mom timu''

Premijer Andrej Plenković prihvatio je ostavku ministra obrane Damira Krstičevića iako ga ne smatra odgovornim.

Premijer Andrej Plenković istaknuo je da ne misli da bi Damir Krstičević zbog ovog trebao dati ostavku, ali da poštuje njegovu odluku. 

Pročitajte i ovo Tin Kovačić u Vukovaru - 1 Ništa nisu krili Sve su oči bile uprte u Plenkovića i Penavu: "Znakovita je jedna stvar vezana uz premijera..." Andrej Plenković Lex AP HND osudio izjave Plenkovića "U svojoj bahatoj maniri kriminalizirao bi istraživačko novinarstvo i korumpirao medije"

"Ne vidim razlog gdje bih mogao povezati odgovornost Krstičevića s padom aviona, ali razumio sam da ga je ova situacija osobno pogodila. Cijenim ga kao čovjeka i prijatelja i prihvaćam ostavku. Neću predlagati novog ministra, već će jedan od državnih tajnika voditi ministarstvo do kraja mandata. Krstičević je moj prijatelj i on je uvijek u tom timu", rekao je premijer i kazao kako Krstičević sada "odlazi na pauzu".

Rekao je da razumije ministra Krstičevića i da poštuje njegovu odluku.

"To ne znači da je zastao sa svojim trenutačnim i političkim angažmanom. Mogu razumjeti da je ovo bilo vrlo emotivno za njega. On je takav...", rekao je Plenković.

O Milanoviću i Okučanima

Osvrnuo se i na današnje izjave Zorana Milanovića, koji je insinuirao kako je premijer Plenković huškao branitelje u šatoru na njegova oca.

"On nastavlja iznositi laži. Ja sam njegova oca sreo jedan put slučajno u centru grada i on se meni došao javiti. Nikada nisam spominjao njegova oca. On je imao potrebu spominjati moju majku usred kampanje u kojoj je odmah poražen. On je već toliko laži iznio da to postaje njegova konstanta i na to sam mislio kad sam spominjao tvrdu kohabitaciju. Današnje me izjave ne iznenađuju. Moja je majka ugledna liječnica, a on se našao nju komentirati. To je razlika u karakteru, normalnosti, kućnom odgoju i samom tkivu svakog čovjeka i političara", rekao je.

Premijer je ponovio i kako je SDP-ova vlada odobrila legalizaciju HOS-ova grba.

"Milanović je ničim izazvan rekao kako ploču s imenima onih koji su izgubili život za Hrvatsku treba baciti. Ja to nikada ne bih mogao izgovoriti i to je ta vrlo važna razlika između nas. Nećete nikada imati dileme što ja mislim o zločinačkom ustaškom režimu i više sam puta rekao da ga treba osuditi. Zamislite kakve bi efekte imala zabrana", poručio je premijer. 

Rekao je kako nije znao da će se dvojica muškaraca u protokolu u Okučanima pojaviti u majicama sa ZDS.

"Da sam to znao, ja bih to spriječio", rekao je. 

Na pitanje kad ćemo na izbore, odgovorio je samo da će se to dogoditi kad epidemiološka situacija bude povoljna i kad to odluči saborska većina. 

Bačić: "Krstičević je emotivan"

Podsjetimo, Damir Krstičević je u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejem Plenkovićem stigao oko 9 sati, a u Vladu je došao i ministar branitelja Tomo Medved.

U Vladu je stigao i šef HDZ-ova kluba u Saboru Branko Bačić, koji je rekao da je ministar Krstičević emotivac, ali da razumije njegov potez.

"On je posebno motiviran kad su u pitanju njegovi vojnici, stoga je valjda osjetio moralnu potrebu da ponudi ostavku. Kao general imao je puno događaja i ožiljaka iz rata i razumijem kada je u takvim situacijama emotivan i na takav način reagira, a ovo je drugi put u pet mjeseci se dogodila takva tragedija. Mislim da on može nastaviti s ministarskom karijerom", kazao je Bačić.

Premijerov savjetnik Robert Kopal novinarima je samo poručio da "ima stav", ali nije želio detaljnije komentirati Krstičevićevu ostavku.

Milanović: "Zbog ovog ne bih tražio ostavku"

Krstičevićevu ostavku i jučerašnji pad aviona komentirao je i predsjednik i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović.

"Dobio sam izvješće, ali ne bih sad to komentirao. Javio mi se Krstičević nakon nekoliko sati, nije spominjao ostavku, to sam kasnije čuo. On ne odgovara meni, nego premijeru i Saboru. To su jako delikatne stvari, događale su se. To može biti nesreća, ne bih ni u koga upirao prstom. Zbog ovoga ja ne bih tražio njegovu ostavku", rekao je Milanović.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene