Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Topla odjeća i kratki rukavi

U četvrtak sunce, ali ne spremajte kišobrane i toplu odjeću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sunce, kiša, vjetar, snijeg, svega je ovih dana bilo u Hrvatskoj.

Travanj je, kažu meteorolozi, najpromjenjiviji mjesec u godini. Dobra vijest je da će nakon ove ciklone, u četvrtak zasjati sunce u svim dijelovima Hrvatske.

Sredina travnja, a u Lici snijeg. Pahulje se, ni nakon duge zime, ne povlače. Bijeli pokrivač usporavao je promet. Ličanima je bilo najlakše, uvijek se dugo opraštaju sa zimom. U metropoli je bilo oblačno i hladno. U ovo doba godine Jarunsko jezero vrvi ljudima, a ovih dana tek poneki džoger i nekoliko šetača. Samo najhrabriji izveli su i mališane u šetnju.

Da je proljeće stiglo podsjeća nas pogled na drveće i cvijeće. No temperature su još uvijek niske. A stara talijanska narodna kaže: Quattro aprilanti, quaranta duranti. Ili četvrti travnja što nam daje, četrdeset dana traje. 'Nije to baš točno, zapravo bilo bi pravo čudo da kad bi u travnju kiša padala 4. 4. i još 40 dana ili kad bi se sunce zadržalo', rekao je Milan Sijerković, meteorolog. Sunce, kiša, vjetar, pa i snijeg, te oscilacije u temperaturi uobičajene su za travanj.

'Činjenica je da je travanj jedan od onih mjeseci u kojem su ciklone, one su nositeljice, lošega, promjenjivoga vremena, češće nego u ijednome drugome dijelu godine', dodaje Sijerković.

Na Jadranu je sunce bilo jače od oblaka, a u lijepom danu najviše su uživali najmanji. I dok je sunce grijalo morske terase, sjedenje na onim zagrebačkima vrijeme nije dopuštalo. Na samo sedam stupnjeva rijetki su vani pili kavu. No za dva dana stiže proljepšanje.

'Već otprilike od četvrtka, pa do kraja tjedna imat ćemo sunčanije i zamjetno toplije vrijeme, međutim nemojte se nadati da će tako biti do kraja travnja, već početkom slijedećeg tjedna opet će se vrijeme malo pogoršati i bit će i hladnije i kišovitije', kaže Sijerković. Dakle nastavlja se promjenjivo vrijeme. Pa pri ruci imajte i kišobran, i topliju odjeću, ali i kratke rukave.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene