Obavijesti Video Pretražite Navigacija
preinačena presuda

Bivši saborski zastupnik ipak će u zatvor: Pokušao podmititi novinara, ranije osuđen na rad za opće dobro

Preinačena je presuda Franji Luciću za podmićivanje novinara. Umjesto rada za opće dobro dobio je godinu dana zatvora.

Za nuđenje mita novinaru Telegrama Dragi Hedlu bivši saborski zastupnik HDZ-a Franjo Lucić u studenom 2020. godine na osječkom Županijskom sudu nepravomoćno je osuđen na godinu dana zatvora, ali mu je kazna zamijenjena radom za opće dobro.

Sud je smatrao da se svrha kažnjavanja može ispuniti i bez zatvorske kazne jer je Lucić dosad neosuđivan, relativno više starosne dobi i otac četvero djece, pa je jednogodišnja kazna zatvora zamijenjena radom za opće dobro, pojašnjeno je. 

Sada je Vijeće Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvatilo žalbu državnog odvjetnika te je preinačena presuda prvostupanjskog suda u odluci o kazni tako da se optuženi osuđuje na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine za davanje mita umjesto rada za opće dobro. Tom odlukom ujedno je i žalba optuženika odbijena kao neosnovana.

Ova odluka donesena je na sjednici održanoj 7. lipnja 2022.

"Vrhovni sud smatra da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH", priopćio je Vrhovni sud. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna USKOK najavio žalbu Franjo Lucić osuđen zbog pokušaja podmićivanja novinara: Godinu dana zatvora zamijenili mu radom za opće dobro

Ponudio mu novac da ne piše članak

Optužnicom iz ožujka 2018. godine USKOK je teretio Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Dragi Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupniku u Hrvatskom saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu on štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nastavak suđenja Zastupnik Franjo Lucić kaže kako se ne smatra krivim za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu

Lucića se teretilo da je Hedlu rekao kako će mu za to da ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju bi dobio od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju" kako prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene