Franjo Lucić
Franjo Lucić Foto: Dubravka Petric/Pixsell

Franjo Lucić osuđen je u srijedu za pokušaj podmićivanja novinara portala Telegram, Drage Hedla. Osuđen je na kaznu zatvora od godinu dana koja mu je zamijenjena radom za opće dobro.


Donedavni zastupnik u Saboru i bivši šef požeško-slavonskog HDZ-a Franjo Lucić osuđen je zbog pokušaja podmićivanja Drage Hedla, novinara portala Telegram.

Vijeće Kaznenog odjela Županijskog suda u Osijeku, kojim je predsjedala Azra Salitrežić, Lucića je osudilo na zatvorsku kaznu u trajanju od godine dana koja mu je zamijenjena radom za opće dobro, piše Telegram.

Kako je navedeno, olakotne okolnosti su to što nije ranije osuđivan, poodmakla životna dob i četvero djece. Tužitelj USKOK-a Darko Dodig na izricanju presude najavio je žalbu na nepravomoćnu presudu.

Ponudio mu novac da ne piše članak

Optužnicom iz ožujka 2018. godine USKOK je teretio Lucića da je 26. srpnja 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu on štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je Hedlu rekao kako će mu za to da ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju bi dobio od medijske kuće za koju piše te da novac "nije u pitanju" kako prikupljene informacije o njemu i njegovim tvrtkama ne bi bile javno objavljene.

Optužnica protiv Lucića potvrđena je u studenome 2019. nakon što je u svibnju Županijski sud nije potvrdio jer je sjednica Optužnog vijeća prekinuta nakon odluke da se iz spisa, kao nezakonit dokaz, izdvoji transkript telefonskog razgovora Lucića i novinara "Telegrama".

Vrhovni sud prihvatio žalbu USKOK-a

Vrhovni sud prihvatio je žalbu USKOK-a te je u sudski spis kao dokaz uvrstio spomenutu privatnu audiosnimku razgovora novinara Hedla i okrivljenika Lucića jer smatra da, s obzirom na prirodu kaznenog djela za koje se tereti okrivljenik te s obzirom na to da je riječ o predmetu iz ovlasti USKOK-a, za koji se sudi na Županijskome, a ne na Općinskom sudu, javni interes preteže nad pravom okrivljenika na privatnost.

Osječki je sud u travnju 2018. nepravomoćno obustavio postupak protiv Lucića jer "djelo koje je predmet optužbe nije kazneno djelo", ali je Vrhovni sud u ožujku 2019. prihvatio USKOK-ovu žalbu i ukinuo prvostupanjsku odluku.

Prva policijska postaja Zagreb Strava u zagrebačkoj policijskoj postaji, mladić počinio samoubojstvo: "Nije davao znakove da bi naudio..."

Franjo Lucić Zastupnik Franjo Lucić kaže kako se ne smatra krivim za nuđenje mita novinaru Dragi Hedlu

Vrhovni sud tada je odlučio i da je Optužno vijeće Županijskoga suda pogrešno zaključilo kako novinari ne mogu imati status odgovorne osobe pa da se zbog toga na Lucića ne može primijeniti kazneno djelo davanja mita.