Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

'Zabrinjava načini na koje se utjecalo na druge suce i njihovu možda dobru volju', rekla je profesorica Maja Seršić s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta u Zagrebu o aferi s arbitražom.


Profesorica Maja Seršić s Katedre za međunarodno pravo Pravnog fakulteta kaže kakao se sada Hrvatska nalazi u prijelomnom momentu. 'Situacija je osjetljiva, ali moramo štiti svoja prava. Sad nam ostaju različite mogućnosti. Odlučit će se hoće li se tražiti isključenje i ostalih arbitara. Možemo istupiti iz arbitraže, a po pravu međunarodnih ugovora mogli bismo dovesti u pitanje sporazum jer je ponašanje bilo suprotno određenim člancima', rekla je profesorica Seršić.

Vezani članci Ministar Dražen Bošnjaković nakon sastanka s istarskim ribarima (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Ribari nakon sastanka s ministrom: "Dobili smo odvjetnike iz Slovenije i rekli su nam da možemo dalje mirno ribariti" Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice (Foto: Dusko Marusic/PIXSELL) Prosvjed Radničke fronte i slovenske Levice: Priče o nacionalnim interesima u Piranskom zaljevu hrpa su besmislica

Tako je komentirala situaciju s arbitražom nakon što su objavljeni detalji telefonskog razgovora između slovenskog člana arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz slovenskog Ministarstva vanjskih poslova, u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda Gilberta Guillaumea i ostalih arbitara.

O arbitraži: 'Meritum je hoće li se Slovenija očitovati jesu li to radili ili ne. Hrvatska na tome mora 'jahati' i to ishoditi'

U Sloveniji pale ostavke zbog tajnih razgovora o arbitraži koji su procurili u javnost

Pusić: Razmatramo sve mogućnosti i ishode, a pa i izlazak iz arbitraže

'Vidimo da se i na sud utjecalo nedopuštenim sredstvima. Procesno je povrijeđen arbitražni postupak i mislim da je arbitraža kompromitirana. Zabrinjava načini na koje se utjecalo na druge suce i njihovu možda dobru volju, pozive na večeru pretvarali u neku 'misiju'', zaključila je Seršić.

Istaknula je da je sporazum predvidio određivanje granica kopnene i morske, isključivo po međunarodnom pravu. 'To smo i tražili i s tim u vezi smo podnijeli sve moguće dokumente', rekla je o arbitraži.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook