Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Ivane Petrović

'Lobiranje nije nepoznanica. To jedino nije razumljivo očito samo Hrvatskoj.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sve oko arbitraže sa Slovenijom je, ne samo zbunjujuće, već i šokantno. Je li moguće da država u sporu lobira kod sudaca koji su delegirani od najvišeg UN-ovog pravosudnog tijela? O čemu je, zapravo, riječ?

Slovenija je, i to skupa sa sucima međunarodnog suda pravde, nelegalim putem pokušala ishoditi za sebe povoljnu odluku u arbitražnom postupku s Hrvatskom o granici na kopnu i moru.Prema neslužbenim informacijama i transkriptima protuzakonitih razgovora, koje je objavio Večernji list, dvije trećine Piranskog zaljeva će pripasti Sloveniji. No arbitri moraju održati još jednu raspravu, a odluka bi trebala biti objavljena u Haagu u listopadu, najkasnije studenom.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Slika nije dostupna Analiza Ivane Petrović VRATILI SE NA STVARNU POZICIJU Bili su se malo, kako narod kaže, zaigrali

Sve oko arbitraže sa Slovenijom je, ne samo zbunjujuće, već i šokantno. Je li moguće da država u sporu lobira kod sudaca koji su delegirani od najvišeg UN-ovog pravosudnog tijela? O čemu je, zapravo, riječ? Na ova pitanja odgovorila je reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Petrović.

'Ja prvo ne znam je li ovo istina, možda i nije istina, ali u svakom slučaju postoji vrlo, vrlo ozbiljna sumnja da je ovo točno i da - to je moguće. Lobiranje pred međunarodnim sudovima, osobito sudovima koji su nadležni za sporove među državama nije nekakva nepoznanica. Osobito od strane ozbiljnih država, koje ozbiljno štite nacionalne interese pa tako i Slovenija. To jedino nije razumljivo očito samo Hrvatskoj.

EK ne želi komentirati rad arbitražnog vijeća

Ova cijela priča ima naravno svoj kontekst. Kontekst je prije svega taj da je Slovenija istupala sa pozicije punopravne zemlje članice, nelegalno blokirala Hrvatsku, Hrvatska nije mogla naprijed. Sporazum Račan-Drnovšek je tu bio glavna platforma i za Europsku komisiju, a čini se i za ovaj sud zbog toga što on iako nije pravno valoriziran je odraz političke volje prema kojoj su dvije zemlje riješile svoje granično pitanje. Hrvatska nije imala izbora i ona je da se mi razumijemo pod američkim idejnim i političkim patronatom, koji je onako kolokvijalno da se izrazim u to vrijeme i Pahoru svinuo ruku, a ne bruxelleskim, potpisala arbitražni sporazum koji je i dan danas tvrdim dobar zbog toga jer je međunarodno pravo glavno načelo sudovanja, a ne pravičnost.

Milanović o arbitraži: 'To je zabrinjavajuće, vidjet ćemo, ne izgleda dobro'

Čudi me da Hrvatska koja je imala sve informacije, jer Erjavec im je i sam rekao javno u medijima to prije nekoliko mjeseci, nije poduzela neku tihu diplomatsku akciju po ovoj stvari.'

Slovenska strana uglavnom šuti. Njihovo ministarstvo vanjskih poslova je priopćilio da je informacija plasirana iz same Hrvatske, da je riječ o špekulaciji i provokaciji. Kako se sve ova stvar sad može rasplesti?

'Ja bih ponajprije rekla da po količini floskula u priopćenju slovenskog ministarstva vanjskih poslova, špekulacije, kalkulacije i tako dalje, se da zaključiti da je možda sve to skupa izašlo iz slovenskih izvora, tim više što je to prvi put objavljeno u srbijanskom Kuriru, dakle neformalnom glasilu ondašnjih srbijanskih obavještajnih službi, a poznato je, i ne samo poznato nego i vidljivo, da Slovenija i politički i obavještajno puno, puno bolje surađuje sa Srbijom nego što surađuje Hrvatska.

Pusić održala izvanrednu pressicu: 'Prve sumnje imali smo još u proljeće'

Doduše, ne možemo isključit ni Hrvatsku, prije svega stare paraobavještajne strukture koje bi to mogle plasirati za unutarnje političke svrhe, ali to u ovom trenutku uopće nije meritum. Meritum je u ovom trenutku hoće li se Slovenija, i hoće li se međunarodni sud, dakle arbitražni, i suci arbitri očitovati po ovim natpisima - jesu li to radili ili nisu. I Hrvatska na tome mora inzistirati, Hrvatska na tome mora, da se narodski izrazim, jahat i to ishoditi jer ukoliko je to tako onda Hrvatska ima pravo na obnovu postupka i u tome će uspjeti.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene