Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Indeks 1'

Profesor Badanjak tvrdi da nikoga nije na fakultet upisao uz novčanu naknadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prvooptuženi u slučaju 'Indeks 1', sveučilišni profesor i prodekan za poslovanje zagrebačkog Fakulteta prometnih znanosti Dragan Badanjak odbacio je danas na zagrebačkom Županijskom sudu optužbe USKOK-a da je primio mito i omogućio upis na fakultet za pet studenata.

'Ništa od onog što mi se stavlja na teret nije istinito i zato se ne osjećam krivim', izjavio je u svoju obranu profesor koji je prvooptužen i u slučaju 'Indeks 2' u kojem je za 'kupoprodaju' ispita na Prometnom fakultetu optuženo s još 32 profesora, posrednika, studenata i članova njihovih obitelji. Badanjak je odbacio tvrdnju USKOK-a da je bio član Povjerenstva za razredbeni postupak i da je osiguravao ispitne obrasce. Tvrdi da nikome nije za novčanu naknadu omogućio upis na fakultet.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

>> Počelo još jedno suđenje za korupciju: 9 posrednika i studenata priznalo krivnju

'Žao mi je što je došlo do krivog zaključka USKOK-a temeljem kojega sam se našao u situaciji opovrgavanja krivice za nešto čega nije bilo', kazao je Badanjak koji je na Prometnom fakultetu zaposlen od 1985., a redovnim sveučilišnim profesorom postao je 2005. Bio je dekan Prometnog fakulteta, u tri navrata prodekan za nastavu i znanost, a u rujnu prošle godine uhićen je kao prodekan za poslovanje.

Tajno snimljeni telefonski razgovori

Prije njegovog iznošenja obrane u sudnici su preslušani i posljednji tonski zapisi tajno snimljenih telefonskih razgovora studenata i posrednika s Badanjkom u kojima se dogovaraju upisi na fakultet. Nakon Badanjka očekuju se i obrane ostalih optuženika.

Optužnicom u slučaju 'Indeks 1' obuhvaćeno je 16 osoba. Uz Badanjka, optužen je i viši predavač Prometnog fakulteta Krešimir Somek, nekolicina posrednika i poticatelja te osmero studenata. USKOK tvrdi da je petero studenata optuženom posredniku Mladenu Budoru (30) platilo po 2000 eura, a on je prodekanu Badanjaku proslijedio od 1000 do 1500 eura po upisanom studentu. Kandidati su izlazili na prijamne ispite i odgovarali samo na pitanja na koja su znali odgovor, dok su ostala, prema dobivenim uputama, ostavljali bez odgovora koji su im naknadno upisani u testove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene