Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kuda idu domaće svinje?

Problemi hrvatskih seljaka: Svinjogojci ostali bez većine poticaja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski seljaci imaju gotovo najveće poticaje u Europi, a tekući računi uvijek su im u debelom minusu.

I lani su poslovali s gubitkom, za razliku od onih europskih koji su uz manje poticaje 2010. godinu završili u plusu. Domaćim poljoprivrednicima poticaji su, čini se, sve. Međutim, godinu počinju rezanjem onih za svinjogojstvo jer ostaju bez 70 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Svinje na okupu (Foto: Dnevnik.hr) novčana nagrada Na afričkoj svinjskoj kugi možete i zaraditi: Država uvela nove mjere, ovo trebate učiniti pronađete li uginulu svinju Goran Jančo (Foto: Dnevnik.hr) pojavila se u srbiji Prijeti li Hrvatskoj opasna zaraza koja bi mogla u prah pretvoriti milijardu kuna? "Može ući i migracijom divljih životinja..."

Zbog usklađivanja s Europskom Unijom Hrvatska je poticaje za svinjogojstvo sa 100 milijuna kuna smanjila na 30, a za tovljenike potpuno ukinula. Poticat će samo krmače sa 460 kuna.

>> Vlada odlučila dati poticaje seljacima u visini od 155 milijuna kuna

'Naravno da je sektor svinjogojstva nama bitan, ali mi ćemo iz ruralnog razvoja i kroz investicijsku potporu poticati izgradnju svinjogojskih farmi', kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković.

Uz gotovo najveće poticaje u Europi, domaći su seljaci uvijek u gubitku. Što nije slučaj s eurosusjedima i u prošloj su godini gubitak od 3 posto imali samo Talijani. To mora napraviti i Hrvatska kako bi bila konkurentna. Straha od jeftinijeg uvoza, tada ne bi trebalo biti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene