Nakon što je Dnevniku Nove TV objavljeno da je divljih svinja u glavnom gradu sve više pa dolaze u sve urbanija područja - u petak je na tu temu gradonačelnik Tomislav Tomašević održao sastanak s lovcima.

Galerija Divlje svinje - 4 Divlje svinje - 3 Divlje svinje - 2 +0 Divlje svinje - 1

Na sastanku Tomaševića i lovaca dogovoreni su prioriteti. Ekipa Dnevnika Nove TV posjetila je još jedno područje gdje ljudi divlje svinje viđaju svakodnevno i pitaju se - zašto se na problemu nije počelo raditi ranije.

Vezani članci Zagreb, nepokošeni grad - 5 Zagreb - nepokošeni grad: "Građani nas zovu zbog alergija, nikada nije bilo ovako" Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević Tomašević otkrio kako će Grad Zagreb nadoknaditi ukidanje prireza: "Smatramo da je to i socijalno pravednije"

Dolazi cijelo krdo, ne pomaže ni ograda. Uništavaju voćnjak, a od vinograda nije ostalo gotovo ništa. Jedan vepar dolazi toliko često - da su mu dali i ime.

"Ima cirka 250, 300 kila. Ima ime, prozvali smo ga Jura i s njim malo-malo pa se igramo lovice. Nikada toga nije bilo, a tu je uvijek bila šumica", kazala je Danica iz Zagreba u prilogu reporterke Srne Bijuk.

Viđaju ih svaki dan, a divlje svinje približavaju se i urbanijim dijelovima grada. Viđene su u Borčecu, Španskom, Prečkom, Maksimiru, Markuševcu.

"Išli smo mi cestom dolje u Gajnicama na plac i taman je jedna prošla preko ceste s malima", navodi Ana.

Održan sastanak lovaca i gradonačelnika

Gradonačelnik Tomašević zbog svega je lovce pozvao na sastanak. I dogovoreni su priroteti.

"Prvi korak bi bio da bi se pojačala hrana u lovištima i parku prirode Medvednice tako da ne vrše pritisak na urbani dio grada, a oko urbanog dijela grada, gdje se može da se mehanizacijom, počiste šikare", navodi Miljenko Kruc iz Lovačkog saveza grada Zagreba.

Na snazi je u Hrvatskoj pojačan odstrel, njih oko 50 tisuća na godinu dok je prije to bilo 15.000. Lovcima su u Zagrebu vezane ruke - 300 metara od naseljenog područja zabranjen je lov.

"Eventualno nekakve hvataljke u određenim dijelovima gdje znamo da obitavaju, da se probaju izvući u područja gdje neće izazivati opasnost", objašnjava predsjednik Hrvatskog lovačkog saveza Ivica Budor.

Napadi na ljude nisu zabilježeni

Napadi na ljude nisu zabilježeni, a agresivnije su ženke s mladima. Iz Zoološkog vrta kažu kako imaju česte dojave, kao i za drugu divljač.

"Mi smo kao ustanova prošle godine zbrinuli preko 1500 divljih životinja, od vrapca, vrana, srna, jelena, kuna... tako da mislim da je ono osnovno prvo - ne raditi paniku", rekao je Damir Skok, ravnatelj ZOO vrta Zagreb.

S novim planom lovci kažu da bi do kraja godine takvih prizora trebalo biti manje. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju