Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREKOMJERNI BROJ

Istranima je puna kapa galebova. Zato njihova jaja zamjenjuju - plastičnima: "Imali smo prijave da su napadali manje pse, mačke"

Aktualno Galerija Galeb - 1 Galeb - 1 Foto: DNEVNIK.hr Galeb - 3 Galeb - 3 Foto: DNEVNIK.hr Galeb - 4 Galeb - 4 Foto: DNEVNIK.hr Galeb - 5 Galeb - 5 Foto: DNEVNIK.hr +4 Galebova jaja - 1 Galerija 1/9 >>
Na sjeverozapadu Istre krenula je zamjena pravih galebovih jaja onim umjetnim. I to kako bi se njihov broj smanjio. Ove godine planira se zamijeniti oko tri i pol tisuće jaja.

Već danima po krovovima na sjeverozapadu Istre traje zamjena galebovih jaja. A sve kako bi se smanjio njihov prekomjerni broj. Samo u Puli planira se promijeniti više od 1400 jaja. Daleko više nego prošlih godina.

"S obzirom na to da su se uključili građani Pule, vrlo je bitno da nam javljaju informacije o gnijezdima", objasnio je reporterki Lini Dollar za Dnevnik Nove TV Bojan Zidarić, UO za društvene djelatnosti i mlade grada Pule.

Jaja je potrebno locirati i zamijeniti.

"Galeb koji ne prepoznaje ovo umjetno jaje nakon par godina ako nema podmlatka, obično nakon dvije, tri godine, jednostavno napušta to gnjezdilište", naveo je Branko Jurić iz Veterinarska bolnice u Poreču.

I odlaze iz urbanih sredina, što je i cilj. Jer suživot s njima postao je iznimno težak. U grad ih je dovela potraga za hranom.

"Čovjek jede, bezbrižno sjedi i dođe galeb i uzme mu sendvič. To je 'normalno', svaki dan", komentirao je Milorad iz Rovinja.

"Čekaju na svjetlima i čim ljudi izađu, odmah idu na njih", dodala je Davorka iz Rovinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prekrasno djelo Lavinu emocija izazvali mali heroji koji nisu okrenuli glavu od tuđe patnje: ''Dica su kasnila na ručak jer su mi pomagali, nemojte ih kaznit''

Pročitajte i ovo Galebovi u Rovinju - 3 Struka ima neobično rješenje Simbol Mediterana postao opasna prijetnja, često bude i krvi: "Postavili smo table na mjestima na kojima čekaju svoje žrtve, da ih napadnu, uzmu im kolač iz ruke..."

A na meti su im se našli i manji kućni ljubimci.

"Imali smo prijave da su napadali manje pse, mačke. Vjeverice napadaju, lastavice u zraku", rekao je Jurić.

Pa se u zrak moralo poslati i pojačanje. Sove, jastrebovi, sokolovi, ali i Ela. Ona je orao i njezin je zadatak plašiti galebove.

"U prirodi oni od njega već imaju strah, znači kad ja letim među njima, oni se već boje. One imaju već prirodni nagon da hvataju, ova ptica konkretno je najjača među svima u prirodi", objasnio je sokolar Hari Herak.

Uspjeha ima, ističe, ali moramo se svi disciplinirati. Prestati hraniti galebove, i pravilno odlagati otpad. Jer sve što im ponudimo poziv je da se i vrate.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene