Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Spasili židovskog dječaka

Priznanje Pravednik među narodima bračnom paru Schmidlehner

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Izraelski veleposlanik u Republici Hrvatskoj Yossi Amrani danas je u Ludbregu posthumno uručio prizanje 'Pravednik među narodima' bračnom paru Schmidlehner, koji su tijekom Drugog svjetskog rata spasili židovskog dječaka Dana Flescha.

Drago i Draga Schimdlehner iz Selnika pokraj Ludbrega godine 1941. prihvatili su tada 6-godišnjeg Dana Flescha čiji su roditelji odvedeni u koncentracijske logore Stara Gradiška i Jasenovac gdje su ubijeni. Bračni par Schimdlehner su se skrbili o židovskom dječaku Danu Fleschu tijekom cijelog Drugog svjetskog rata te ga spasili od smrti.

U ime obitelji priznanje 'Pravednik među narodima' na svečanosti u ludbreškoj Gradskoj vijećnici primio je pranećak Schimdlehnerovih, Ivica Schimdlehner. Izraelski veleposlanik Amrani istaknuo je prilikom uručenja priznanja kako ovdje nije riječ o hrabrosti na bojišnici već o životu i poštenju.

Priča o obitelji Schmidlehner je priča o ljudskim vrijednostima, poštenju i hrabrosti da se pomogne progonjenima i pruži ruka i sklonište potrebitima, naglasio je veleposlanik Amrani. Život ljudi poput Schmidlehnera i drugih "Pravednika među narodima" dokazuje kako je ljudskost preživjela one mračne i sramotne dane, dodao je.

Govoreći o bračnom paru Schmidlehner, izraelski veleposlanik je također istaknuo kako njihova humanost služi da osvijetli put današnjim naraštajima, ne samo u Hrvatskoj već u cijelom svijetu. Iako Drago i Draga Schimdlehner više nisu sa nama, njihovo junaštvo i humanost i dalje žive, poručio je.

Primajući u ime obitelji priznanje 'Pravednik među narodima' pranećak Schimdlehnerovih, Ivica Schimdlehner, rekao je kako Drago i Draga 6-godišnjeg Dana Flescha nisu spasili iz interesa već iz ljudske dobrote, dodavši da možda nisu imali puno, ali su imali srce.

Priznanje 'Pravednik među narodima' država Izrael dodjeljuje nežidovskim pojedincima koji su spasili Židove od holokausta i progona tijekom Drugog svjetskog rata, izlažući opasnosti svoj život i živote članova svoje obitelji. Do sada je ovo najviše Izraelsko državno odlikovanje za nežidove primilo više od 23 tisuće osoba diljem svijeta, od čega više od 100 Hrvata.

Kako se navodi u obrazloženju za dodjelu priznanja "Pravednik među narodima", Dan Flesch (Shelf) rođen je 1936. godine i živio je u Zagrebu sa svojim roditeljima Juliškom i Matijom i sa sestrom Dinom, rođenom 1941. godine. Danovi roditelji bili su bogati ljudi. Nekoliko mjeseci nakon što je rat započeo 1941. godine, saznali su da su na popisu Židova koje će odvesti u logor. Nema točnih podataka o tome što se događalo toga dana, ali se zna da su roditelji lijepo obukli djecu i izveli ih pred kuću. Danu su rekli da pričuva malu sestricu dok se oni ne vrate, a onda su sjeli u automobil koji ih je čekao te su odvezeni. Nikada više nisu se vratili. Mnogo godina nakon rata saznalo se da je Juliška Flesch ubijena u Staroj Gradišci a njezin suprug Matija u Jasenovcu.

Uplakani Dan je čekao roditelje, a kada je shvatio da se neće vratiti otišao je susjedima koji su oboje djece odveli u crkvu. Nakon nekoliko dana provedenih na Kaptolu, za vrijeme nedjeljne mise u prepunoj crkvi, župnik je djecu predstavio kao siročad i zamolio da ih netko posvoji. Tako su pronađene dvije obitelji iz Selnika u blizini Ludbrega koje su prihvatile djecu.

Bračni par Drago i Draga Schmidlehner prihvatili su Dana. Prema njemu su se lijepo ponašali i on ih je do kraja života doživljavao kao svoje roditelje. No, uvijek je pamtio da je Židov i da Schmidlehneri nisu njegova prava obitelj. Upisali su ga u osnovnu školu i brzo se sprijateljio s djecom svojega uzrasta. Dan je znao da njegova sestrica živi u istom selu u drugoj obitelji i da joj je dobro.

Nakon rata Danov i Dinin ujak je došao i želio povesti djecu sa sobom. Dan se u početku protivio jer se u selu osjećao kao kod kuće i ujaku je dugo trebalo da ga nagovori. Ujak ga je poslao u židovsko sirotište u Beogradu, a Dina je otišla obitelji Adamović, rođacima s očeve strane koji su živjeli u Rumi. Oboje djece emigriralo je 1949. u Izrael u sklopu programa omladinskog useljavanja i odgojeni su u kibucima.

Dan nije imao nikakvih kontakata sa svojim spasiocima sve do 1990. godine kada je sa suprugom doputovao u Selnik i predstavio se kao Danko Flesch prvoj osobi koju je sreo i koja ga se odmah sjetila. Odveli su ga Dragi Schmidlehner koja je tada već bila udovica. Susret je bio izuzetno emotivan. Stanovnici sela došli su vidjeti Dana; neki su ga se sjećali. U selu je proveo nekoliko sati i to je bio jedini susret sa svojom spasiteljicom jer je Draga preminula godinu dana kasnije. Tijekom te posljednje godine života Dan joj je u nekoliko navrata poslao pomoć. (Hina)

Pročitajte i ovo Pronađene kosti nestalog dječaka Emilea Neizmjerna tuga Tragičan kraj: Pronađeni ostaci dječaka Emilea koji je nestao prije osam mjeseci Nestao je Angel Tarandek Jeste li ga vidjeli? Policija moli za pomoć: Drugi put u mjesec dana nestao je Angel

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene