Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posvećena sporu s Hrvatskom

Privremeno prekinuta izvanredna sjednica slovenskog parlamenta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski parlament je oko 21 sat privremeno prekinuo izvanrednu sjednicu koja se na zahtjev oporbe održava iza zatvorenih vrata, a u cijelosti je posvećena odnosima s Hrvatskom, odnosno rješavanju graničnog prijepora.

Kako je izjavio predsjednik parlamenta Pavel Ganter, do prekida je došlo nakon što su amandmane na zaključke zasjedanja dale tri oporbene stranke, Slovenska demokratska stranka, Slovenska nacionalna stranka i Slovenska pučka stranka. Gantar nije želio govoriti o kakvim je amandmanima riječ, ali je dodao da će se o njima u pauzi zasjedanja opredijeliti parlamentarni odbor za europske poslove, nakon čega bi se izvanredna parlamentarna sjednica nastavila. Parlamentarni odbor za europske poslove u ponedjeljak ujutro je već odobrio prijedlog vlade da se na pristupnoj konferenciji s Hrvatskom u petak deblokira otvaranje šest i zatvaranje pet do sada blokiranih poglavlja. U vezi s tim parlament na izvanrednoj sjednici, smatraju slovenski politički analitičari, ne može prihvaćati formalne zaključke koji bi obvezivali vladu, ali može donijeti stavove koji ne bi bili ‘bez političke težine’.

Pročitajte i ovo Srbijanska oporba drži plakate s natpisima Odbili prisegnuti Konstituiran novi saziv Skupštine Srbije: Oporba napustila sjednicu, Hrvati ostali bez zastupnika Poljoprivrednici blokiraju promet na belgijsko-nizozemskoj granici - 1 Ogorčenje raste VIDEO/FOTO Šire se prosvjedi poljoprivrednika: Gotovo 2000 kamiona zapelo na belgijsko-nizozemskoj granici

Premijer Borut Pahor nakon sastanka s političkim čelnicima stranaka svoje koalicije i oporbe izjavio je da će u četvrtak po svoj prilici vlada donijeti prijedlog kojim će parlamentarnom odboru za vanjsku politiku predložiti zaključivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom. Riječ je o tome, pojasnio je, da će se nastavak hrvatskih pregovora s Europskom unijom voditi ‘sinkrono’ s pregovorima o granici odnosno rješenjem graničnog prijepora arbitražom i to kako je naglasio temeljenog na ‘drugom prijedlogu europskog povjerenika Ollija Rehna’. Spomenuti sporazum u svom nacrtu određuje da će se arbitraža odnositi i na slovenski dodir s otvorenim morem, što je za Sloveniju od ključnog značenja, rekao je Pahor, ističući da vjeruje kako je tim sporazumom moguće riješiti granično pitanje s Hrvatskom ‘na pravedan način’ i da bi on čak i na referendumu dobio potporu ako bi se referendum sazvao.

>> 'Ovo je lošije od drugog Rehnovog prijedloga'

No, prvak oporbene Slovenskle demokratske stranke Janez Janša izjavio je popodne na konferenciji za novinare nakon susreta stranačkih čelnika s Pahorom da Pahor nije ponudio ništa novo i da je to bio ‘sadržajno prazan’ sastanak. Štoviše, Janša je izjavio da je ono što je danas Pahor prezentirao stranačkim prvacima rješenje koje je ‘gore od drugog Rehnova prijedloga’. S rezervom da ne smije govoriti o detaljima jer je dokument što ga je prezentirao Pahor tajan, Janša je rekao da ga njegova stranka u parlamentu nikako ne bi mogla podržati, a da ga isto tako ne bi podržao niti parlament. Janša je rekao da očekuje da će ga vlada do četvrtka popraviti jer su u njemu ‘neprihvatljive’ polazne pozicije koje Slovenija zastupa u pregovorima o granici na moru u okviru arbitraže. O tome će se, dodao je Janša, moći više govoriti nakon što dokument postane javan, a javnim će postati, kako je dodao, kad ga vlada uputi u parlament, što bi se po najavama Pahora moglo dogoditi krajem ovoga tjedna. (I.D. / Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene