Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sporazum o arbitraži praktički postoji'

'Ovo je lošije od drugog Rehnovog prijedloga'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor u ponedjeljak je upoznao stranačke vođe sa sadržajem svog dogovora s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor te zatražio potporu za buduće razgovore o rješavanju graničnog pitanja arbitražom.

Pahor je nakon sastanka sa svim stranačkim čelnicima da se nacrt arbitražnog sporazuma, kao predmet budućih razgovora s Hrvatskom, temelji na drugom prijedlogu povjerenika EU za proširenje Ollija Rehna koji spominje slovensku poveznicu s otvorenim morem, što je za Sloveniju po njegovim riječima 'ključni članak' u tome sporazumu koji je 'praktično već napisan'. Pahor je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa stranačkim predsjednicima rekao kako je optimist da će se njegov dogovor s predsjednicom hrvatske vlade poštovati, te da će njegova vlada već ovog četvrtka parlamentarnom odboru za vanjsku politiku vjerojatno dati inicijativu o sklapanju arbitražnog sporazuma s Hrvatskom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Janša je za prijevremene izbore Slovenska vlada ostala bez većine Slika nije dostupna Politička optužba Janša: Pahor manipulira dokumentima 'slovenske udbe'

Odgovarajući novinarima na njihove sumnje o koristi deblokade hrvatskih pristupnih pregovora prije nego što bude riješen granični prijepor, Pahor je rekao da je optimist i da je njegova vlada spremna prihvatiti rizik arbitraže to prije što dogovor koji je postignut smatra dobrim za Sloveniju. Pahor je pri tom naglasio da će se razgovori o granici koji će teći 'sinkrono' s nastavkom hrvatskih pristupnih pregovora voditi na temelju drugog prijedloga Ollija Rehna.

'Izlaz na more bio i ostao sveta stvar'

Pregovori o arbitraži s Hrvatskom bit će 'pregovori sui generis' i različiti u odnosu na prijašnje razgovore o granici jer 'sporazum o arbitraži praktički već postoji', rekao je Pahor. Riječ je o drugom prijedlogu što ga je 15. lipnja ove godine dvjema stranama ponudio Olli Rehn, a u njemu su uvaženi bitni slovenski amandmani. Spominje se i da će arbitraža odlučivati o slovenskom dodiru s međunarodnim vodama, pojasnio je Pahor novinarima. Takva odredba u Rehnovu nacrtu sporazuma o arbitraži za Sloveniju je 'ključni članak' jer joj je izlaz na otvoreno more 'bio i ostao sveta stvar', objasnio je Pahor.

'Nema sumnji o sadržaju dogovora (s Jadrankom Kosor)', rekao je Pahor.Dodao je da je sadržaj njegova dogovora s hrvatskom premijerkom poznat jednoj i drugoj strani, da se do njega došlo uz pomoć treće strane odnosno Europske komisije i uz prisutnost jedne velike diplomatske sile. 'I jamstva da će se dogovor ostvariti nesporna su', rekao je.

Janša: Ovaj prijedlog je lošiji od drugog Rehnovog prijedloga

Odredbe budućeg arbitražnog sporazuma su poznate i 'sporazum je praktički pripremljen', a nije riječ o nekom drugom prijedlogu nego upravo o prijedlogu koji je sredinom lipnja dao Olli Rehn koji je tada 'uvažio bitne slovenske primjedbe' na svoj raniji nacrt arbitražnog sporazuma, tvrdi slovenski premijer. Uz to, dodao je kako ne isključuje mogućnost da se o postignutom arbitražnom sporazumu kojim bi Slovenija trebala dobiti 'pravedno riješenu granicu' odluči na referendumu iako se boji da bi u slučaju negativnog ishoda to stvorilo 'užarenu atmosferu'. Pahor bi bio spreman riskirati i referendum jer smatra da se njegova vlada dobro dogovorila s hrvatskom vladom.

Bivši predsjednik slovenske vlade i sadašnji oporbeni čelnik Janez Janša izjavio je međutim nakon sastanka Pahora sa stranačkim vođama kako Pahor na sastanku nije iznio ništa novo i da je sastanak bio 'sadržajno prazan'. Janša čak tvrdi da je po onome što je on vidio sadašnji prijedlog arbitražnog sporazuma 'lošiji od drugog Rehnova prijedloga', sugerirajući da ne vjeruje Pahorovim riječima kako je riječ o nacrtu arbitražnog sporazuma od 15. lipnja koji bi Sloveniji trebao osigurati kontakt s otvorenim morem . (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene