Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražna sutkinja Županijskog suda u Vukovaru Nevenka Zeko odredila je večeras nakon saslušanja 48-satno zadržavanje šestorici privedenih pod osnovanom sumnjom da su počinili ratni zločin u studenom 1991. u Vukovaru.


Istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru popodne su policajci Policijske uprave vukovarsko-srijemske priveli šest hrvatskih državljana u dobi od 45 do 50 godina zbog osnovane sumnje da su kao pripadnici srpske paravojne postrojbe, tzv. Teritorijalne obrane u naselju Lužac, u studenom 1991. na vukovarskom području počinili ratni zločin.

Vezani članci Valentin Inzko Stupio na snagu zakon zbog kojeg Dodik prijeti odcjepljenjem: Za negiranje genocida do pet godina zatvora Prometna nesreća, ilustracija - 4 Tragedija kod Vukovara: Motociklist poginuo nakon što mu je prednost oduzeo 72-godišnji vozač automobila

Tu informaciju potvrdio je na konferenciji za novinare u Vukovaru i zamjenik načelnika PU vukovarsko-srijemske Miroslav Janić.

- U konkretnom slučaju teretimo devet osoba, no tri su nedostupne i za njima je raspisana tjeralica, izjavio je Janić, potvrdivši da se među privedenima nalazi i jedan djelatnik PU vukovarsko-srijemske koji je od danas suspendiran.

- U posljednjih nekoliko godina ovo je četvrti slučaj da se djelatnik PU vukovarsko-srijemske tereti za ratni zločin, a sva četvorica bili su tzv. reintegrirani policajci, rekao je Janić.

Zlatko Čuljak, voditelj Odsjeka za ratni zločin i terorizam u PU
vukovarsko-srijemskoj, izjavio je da je obrada ovog slučaja trajala više godina.

- Terete se za ratni zločin nad braniteljima i civilima počinjen od
18. do 20. studenoga 1991., nakon okupacije Vukovara. U podrum škole u vukovarskom naselju Lušcu zatvorili su skupinu zarobljenih hrvatskih branitelja i civila, psihički ih zlostavljali te ih palicama, rukama i nogama premlaćivali dok se ne bi onesvijestili, rekao je Čuljak.

Potvrdio je da nitko od tada premlaćivanih na Lušcu nije preminuo, no naknadno su ljudi iz te skupine završili u srbijanskim logorima te su neki od posljedica batina na Lušcu i u logoru preminuli.

Svi privedeni pripadnici srpskih paravojnih postrojba, osumnjičeni za ratni zločin, živjeli su do uhićenja na području grada Vukovara, dok svjedoci protiv njih žive diljem Hrvatske.

Kriminalistička obrada ovog slučaja još nije dovršena, potvrdili su u PU vukovarsko-srijemskoj.