Obavijesti Video Pretražite Navigacija
neugodno iznenađenje

Povećali su im subvencije, ali ni to nije dovoljno, roditelji su ogorčeni: "Gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji"

Aktualno Galerija Dječji vrtić - 1 Dječji vrtić - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Dječji vrtić - 2 Dječji vrtić - 2 Foto: Dnevnik Nove TV Dječji vrtić - 3 Dječji vrtić - 3 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Dječji vrtić - 4 Galerija 1/4 >>
Unatoč povećanju subvencija Grada Zagreba za privatne vrtiće, oni su najavili poskupljenja. Roditelji koji svoju djecu nisu upisali u gradske vrtiće, jer u njima nema dovoljno mjesta, tako će plaćati više cijenu za svoje dijete.

Privatni vrtići u Zagrebu najavljuju poskupljenja, a sve više roditelja primorano je u njih upisati djecu zbog manjka mjesta u gradskim vrtićima. Grad je zato odlučio povećati subvenciju za privatne vrtiće, ali to i dalje nije dovoljno da ne dođe do povećanja cijene. Detalje za Dnevnik Nove TV donosi Matea Ćorić

Bez mjesta u gradskom vrtiću u Zagrebu ostaju tisuće djece. Za jednu djevojčicu u njima nije bilo mjesta, pa je upisana u privatni.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom Danke Ilić iz minute u minutu Obustavljena potraga, majka ubojice prišla policajcima, a rođaci pristižu u njihovu kuću. Inspektori razgovarali s prijateljem ubojice

"Privatni vrtić plaćamo nešto manje od 300 eura, a gradski je vrtić otprilike 200 eura jeftiniji. Nismo odabrali jer smo htjeli, nego jer smo morali, ali moram naglasiti da smo jako zadovoljni vrtićem", kazala je Anja Lordanić Mustać.

Privatni vrtići u Zagrebu najavili su poskupljenje od 170 do 200 eura. Roditelji su pokrenuli peticiju da se izjednači subvencija za privatne i gradske vrtiće. 

Grad je nakon toga odlučio povećati subvenciju za privatne vrtiće. Svaki privatni vrtić primat će 100 eura mjesečno više po djetetu.

Pročitajte i ovo Izbori u brojkama - 4 IZBORI U BROJKAMA Evo koliko birača ima pravo glasa na izborima, ima i nekoliko zanimljivosti za one koji taj dan nisu kod kuće

"Mi smo tražili da se u potpunosti izjednači i da se prekine ovaj nejednaki pristup i diskriminacija roditelja i djece koji idu u privatni vrtić te da se poveća sufinanciranje od 206 eura, no ovo je prvi korak, pa hajdemo reći da smo prvi korak do cilja", rekao je roditelj Stefan Martinić.

Iz Grada neugodno iznenađeni

Iz Udruge vlasnika privatnih vrtića koji su održali sastanak s Gradom kažu da je ovo pomak, ali to nikako ne znači da privatni vrtići neće poskupjeti.

"Ako sam ja najavila u 11. mjesecu da će moja ekonomska cijena porasti za 250 eura, ona će u trenutku kada nama grad ta sredstva dodjeli, porasti u iznosu od 150 eura, a ovih 100 eura ću ja umanjiti roditeljima", tvrdi Ljiljana Vukšić iz Udruge osnivača privatnih vrtića.

Iz Grada su očekivali drukčiji scenarij.

"Ne očekujemo da dođe do smanjenja cijena, nego očekujemo da ne dođe do povećanja cijena, zato smo i povećali subvenciju. Doista, ovo je bez presedana", rekao je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Pročitajte i ovo Gordan Maras, Darko Milinović i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Milinović i Maras o izborima Što se događa iza kulisa kampanje: "On nije žrtvovan da isprovocira Milanovića već mu je Plenković to naredio! A SDP je napravio veliku pogrešku..."

Privatni vrtići, kaže Liljana Vukušić, imaju prevelike izdatke, pa ne mogu ostaviti istu cijenu dokle god se ne izjednači subvencija za privatne i gradske vrtiće. O tome će se razgovarati na sljedećem sastanku s Gradom koji je zakazan u rujnu.

"Oko 206 eura je razlika u visini dohotka koji dobivaju djeca i roditelji gradskog vrtića u odnosu na privatni sektor. Ovoga časa držimo da smo ispunili 50 posto te vrijednosti i da trenutačno imamo 77 posto dobivenih sredstava", kazala je Vukšić.

U privatnim je vrtićima nešto manje od 5000 djece, a vlasnici kažu da je polovica djece tamo jer u gradskom nema mjesta.

Bez gradskog vrtića u lipnju prošle godine u Zagrebu je ostalo više od 3000 djece.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene