Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki problem u Zagrebu

Roditelji na mukama: "Plaćaš porez, prirez i opet ne možeš dobiti najosnovnije za svoje dijete"

Aktualno Galerija Manjak mjesta u vrtićima - 1 Manjak mjesta u vrtićima - 1 Foto: DNEVNIK.hr Manjak mjesta u vrtićima - 2 Manjak mjesta u vrtićima - 2 Foto: DNEVNIK.hr Manjak mjesta u vrtićima - 3 Manjak mjesta u vrtićima - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Manjak mjesta u vrtićima - 4 Galerija 1/4 >>
Jedan je od gorućih problema u Zagrebu nedostatak mjesta u vrtićima. Više od 2700 djece zadovoljava uvjete, ali nema mjesto. Roditelji su nervozni jer moraju tražiti rješenja, a odgojitelji su pretrpani poslom.

Na igralištu se lako popeti, ali ne i na listi za vrtiće. Ni nakon prigovora Mila nije upala. "Ona je bila na rubu suza", kazala je majka Ana Horvat. "Ja sam tužna zato što se ne mogu igrati u vrtiću", kaže Mila.

I mama je tužna jer s četvero djece pune su joj ruke posla. "Meni je prvenstveno cilj da su djeca u vrtiću. Meni nije cilj da ih baka i djed čuvaju, ja sam ih sebi rodila, a ne njima", kaže Ana.

Nakon pritužbi u zagrebačke vrtiće upisano je dodatno 464-ero djece. Među njima nije Josipin sin. Uzela je neplaćeno da bi bila s njim kod kuće.

"Čini mi se da smo u začaranom krugu, mjesto ne mogu dobiti jer sam ja s njim kod kuće, oni me smatraju nezaposlenom, a ja se ne mogu vratiti na posao jer nemam kamo s djetetom", kaže Josipa Skoko.

Pročitajte i ovo Zadar Epidemiolozi pozvali građane Rotavirus u Zadru: "U tijeku je inspekcijski nadzor. Prve informacije o zarazi pojavile su se na društvenim mrežama"

Nema joj, kaže, tko pomoći. Baka-servis je u Slavoniji.

"Plaćaš porez, prirez i opet ne možeš dobiti najosnovnije za svoje dijete. Mjesto u vrtiću. Da ne možeš to dobiti u Zagrebu, meni je to sramota", smatra Skoko.

Mjesta trenutačno nema za 2700 djece. Iz Grada kažu da će problem riješiti gradnjom novih vrtića.

Što poručujete roditeljima koji će morati dati otkaz da bi ostali s djecom, pitala je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić zamjenicu zagrebačkog gradonačelnika Danijelu Dolenec.

"Jasno je da govorite o problemu koji je stvaran. U roku nekoliko godina želimo da svako dijete u gradu Zagrebu u dobi između 1 i 6 godina, svako dijete, roditelja koje želi, da mogu upisati dijete u gradski vrtić", kaže Dolenec.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Problematično i podupiranje Rusije Vučićeva desna ruka pod američkim sankcijama: Optužen za veze s krijumčarima oružja i narkotika

Sve se to prelijeva i preko leđa odgajatelja. Vrtićke su skupine pretrpane. Izidor je radio u grupi od čak 30 djece, što je protivno pedagoškom standardu. Kaže, gotovo je pravilo da se krše ti standardi.

"To nije dobro za djecu kad netko kaže 'aha, ne želiš raditi s toliko djece'. Ne uopće, to je neupitno, radit ću i da mi daš 50 djece, napravit ću ono što mogu, ali ono što mogu nije ono što je djeci dovoljno, što im treba i što zaslužuju", kaže Izidor Radmanović, odgojitelj u vrtiću. 

Za četvrtak prosvjed najavljuju i roditelji odgojitelji. Od Grada traže 200 eura novčane naknade za svako dijete koje nije upalo u vrtić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene