Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Može ostati bez svega

Pripisivanje imovine na rodbinu Marincu neće pomoći

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Oduzimanje nezakonito stečene imovine u nas, za razliku od većine europskih zemalja, još nije zaživjelo.

Vijest da je pritvoreni šef Podravke Darko Marinac obilnu imovinu nedavno prebacio na članove obitelji odmah je dovela do reakcije. No upućeni tvrde kako mu to neće pomoći, takozvani uskočki zakon teško je zaobići, pa je mogućnost da Marinac prebacivanjem imovine na obitelj izbjegne eventualnu blokadu mala.

Pročitajte i ovo Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina Slika nije dostupna Raskid radnog odnosa Podravkaši otkazima izbjegavaju produljenje pritvora

'Najprije se polazi od pretpostavke da je sve nezakonito, teret dokazivanja je na optuženiku koji mora dokazati da je on tu imovinu stekao zakonito. Oduzimanje imovine ide relativno daleko u tome, čak do drugog ili trećeg stupnja, zavisi je li po tazbini ili krvnom srodstvu', objašnjava predsjednik Uskočkog odjela Županijskog suda Ivan Turudić.

Odvjetnik Darka Marinca tvrdi da je imovina podijeljena djeci i obitelji kako među njima ne bi bilo pravnih prepirki, ako se njemu nešto dogodi.

'Obitelj je koristila nekretnine upravo na ovaj način kako su im sada i podjeljene. Dakle nije samo on dao nego je dala i njegova supruga što nema nikakve veze s kaznenim postupkom. Nije bila ideja da se išta prikrije', tvrdi Ante Madunić.

Upravo zbog prikrivanja lani je pooštren zakon o oduzimanju imovinske koristi u uskočkim predmetima. Na koži ga je, za sada nepravomoćnom presudom, osjetio akter u akciji Dubai. Poreznik Zdravko Markač nije uspio dokazati odakle mu svih 5 milijuna kuna vrijedne imovine pa mu je dobar dio oduzet iako je glasio na njegovu majku.

'Ne radi se zapravo samo o novcu može se raditi o puno različitih stvari, npr. o životinjama ili o nekretninama', objašnjava Turudić.

Što će biti s oduzetom imovinom u Hrvatskoj još se ne zna. Na zakonskom prijedlogu sa skupinom radi i sam sudac Turudić. 'Tek smo na početku. Mora se najprije donijeti politička odluka o tome hoće li se osnovati posebna agencija, hoće li biti u sastavu fonda za privatizaciju ili ureda za upravljanje državnom imovinom.'

Iz Podravkinog lonca menadžeri su, sumnja se, izvukli milijune kuna. Ako se utvrdi da je dobar dio završio u njihovim džepovima s rješenjima se ne bi smjelo dugo čekati.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene