Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ministar znanosti, obrazovanja i športa Dragan Primorac izjavio je danas da je najavljeni marš studenata demokratsko pravo te da se dio studentskih traženja dotiče same biti problema koja traži promjenu zakonske regulative u područjima znanosti i visokoga obrazovanja.


Na molbu novinara, ministar Primorac, koji sudjeluju u radu konferencije o prevenciji nasilja među djecom i mladima, osvrnuo se i na najavu sutrašnjega marša studenta. Rekavši da svatko ima pravo na svoj zahtjev, ali da zahtjev treba i jasno formulirati, Primorac je istaknuo da besplatno osnovno obrazovanje i odluka da srednje obrazovanje bude besplatno i obvezno dovodi i do potrebe ustavnih promjena.

Vezani članci Ivan Klobučar, Oktal Pharma Šef Oktal Pharme: "Što ako nekome hitno bude trebao lijek? Onda ga neće dobiti. To napokon treba reći javno" Tegljenje broda Ever Given koji se nasukao u Sueskom kanalu Pogledajte video: Kontejnerski brod koji je blokirao Sueski kanal napokon pluta

Izjavio je da duboko vjeruje da će se tijekom ljeta donijeti odluka o uvođenje obveznoga srednjeg obrazovanja posebice zato što je odlučeno da će udžbenici biti besplatni za sve razrede srednjih škola. To je, dodao je ministar, civilizacijski iskorak koji Hrvatsku stavlja uz bok malobrojnih zemalja u svijetu, bit će primjer i za mnoge države Europske unije.

Besplatno će biti i visoko obrazovanje za sve koji ispune uvjete, istaknuo je Primorac. Spomenuo je da će od iduće školske godine uvjet biti i državna matura te da će studenti koji ispune sve uvjete tijekom studija, što uključuje i potreban broj ECTS bodova, nastaviti besplatno studirati dok će drugi morati nadoknaditi to što nisu ispunili uvjete.

'Obrazovanje besplatno od osnovne škole do doktorata ako student ispuni sve uvjete'

To pak znači, ustvrdio je Primorac, da će u Hrvatskoj obrazovanje biti besplatno od osnovnog obrazovanja pa do doktorata ako student ispuni sve utvrđene uvjete. Rekavši da je u proteklih šest godina sustav obrazovanja i znanosti doživio više promjena nego tijekom šest desetljeća, Primorac je istaknuo da su te promjene dovele do toga da Hrvatska postane vodeća zemlja u regiji kad je riječ o sustavu obrazovanja.

Na pitanje novinara Primorac se osvrnuo i na odluku o besplatnim udžbenicima za osnovne i srednje škole, rekavši da se oni koji su u sustavnu obrazovanja bili protiv toga i u njemu obnašali visoke dužnosti morati s time živjeti i s time se suočiti.