Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SLUČAJ "ŠKRINJA"

Prije točno godinu dana otkriven je jedan od najstrašnijih zločina u Hrvatskoj: Zbog jezivog ubojstva na sudu su plakali i svjedoci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsku je prije točno godinu dana zgrozilo otkrivanje detalja jednog od najgorih ubojstava u hrvatskoj povijesti. U Palovcu je 16. veljače prošle godine pronađeno tijelo Jasmine Dominić, koja je nestala 2000. godine. Za ubojstvo Jasmine Dominić sumnjiči se njena sestra Smiljana Srnec.

Prije točno godinu dana otkriven je jedan od najstrašnijih zločina u hrvatskoj povijesti. U Palovcu, malom mjestu u Međimurskoj županiji, u škrinji za zamrzavanje u obiteljskoj kući pronađeno je tijelo ženske osobe. 

Na optuženičkoj je klupi zbog ubojstva završila Smiljana Srnec, koju se tereti da je 2000. godine ubila svoju sestru Jasminu Dominić, usmrtivši je na spavanju s više udaraca u glavu. Tijelo su u škrinji pronašli Smiljanina kći i njezin zaručnik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna obrana se može žaliti Odgođeno ročište na kojem je trebala svjedočiti Smiljana Srnec o ubojstvu sestre Jasmine

Nestanak Jasmine Dominić prijavila je majka Katarina u kolovozu 2005. godine, no nestala je zapravo još tijekom ljeta 2000. Jasminin i Smiljanin otac Martin kazao je 2011. godine kako mu je Jasmina rekla da ide na brod raditi te da otad o njoj nemaju nikakvih informacija.

Smiljana Srnec uhićena je dan nakon što je u njezinom zamrzivaču pronađeno Jasminino tijelo. Obdukcija je pokazala da je nesretna djevojka ubijena s više snažnih udaraca po glavi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zavjet šutnje u Palovcu O slučaju koji je zgrozio Hrvatsku odbili svjedočiti gotovo svi članovi obitelji. Ujak Jasmine Dominić: "Ja znam istinu"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lice na dnu zamrzivača Novi šokantni detalji suđenja Smiljani Srnec: "Jasmini nije bilo pomoći, glava joj je bila razorena"

Istražitelji su iz škrinje u kojoj je pronađena Jasmina izuzeli otiske prstiju koji pripadaju Smiljani. Smatra se da je to, uz njezin DNK koji je također pronađen u škrinji, krunski dokaz da je upravo ona ubila svoju sestru.

''Nikad tako nešto nisam vidio''

Jedan od svjedoka očevida u Palovcu opisao je u kakvom stanju je bilo tijelo Jasmine Dominić, koje je u zamrzivaču pronađeno nakon gotovo 20 godina. "Bila je gola. Tijelo joj je bilo svinuto u koljenima, ruke su bile uz tijelo. Nikakvu ozljedu nisam vidio. Kosa je bila dobra. Bila je čak crvena u licu, ali ja sam na samo nekoliko minuta podigao poklopac škrinje i zaklopio ga. Nikad tako nešto nisam vidio", ispričao je. Kazao je i da je škrinja bila u hodniku, ispod stepenica, kao i da se nije mogla sasvim otvoriti.

Smiljana Srnec u istražnom je zatvoru od 20. veljače 2019. godine, a trajanje te mjere kasnije je produživano zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke. Optužnica protiv nje potvrđena je u kolovozu prošle godine. Ona je tada na pitanje novinara je li kriva za ubojstvo svoje sestre kratko poručila: ''Nemam komentara, ali nisam''. Navodno je nakon uhićenja istražiteljima rekla da je sestru zatukla letvom, no taj iskaz nije valjan jer ga nije rekla u prisustvu odvjetnika.

Ocu rekla da je u kontaktu sa sestrom

Prije godinu dana govorilo se i o tome da je Jasminin otac, koji je preminuo 2013., navodno još 2000. godine policiji pokušao prijaviti nestanak svoje kćeri. On je tada policajcu rekao da radi kao klesar u Sloveniji, a supruga je na privremenom radu u Njemačkoj. Rekao je i da mu je Smiljana kazala da se redovito čuje s Jasminom, a spomenuo je i da je Jasmina navodno otišla raditi na kruzer. Ipak, o tom posjetu policiji nema pisanog traga.

Suđenje Smiljani Srnec počelo je 15. listopada 2019. godine, a među ostalima je svjedočio i Boris Kocijan, koji je u srodstvu sa Smiljanom. On se na sudu rasplakao dok je odgovarao na pitanja.

Smiljanina i Jasminina majka Katarina odbila je svjedočiti na sudu, na što ima pravo kao član obitelji, no svjedočenje nije odbila Smiljanina kći Katarina. "David i ja smo išli prazniti škrinju. David je uzeo nož i razrezao vreće. Došao je do mene, rekao da se vide ženske noge i spolovilo. Vani smo čekali policiju", ispričala je sudu Smiljanina kći.

Kazala je i da se škrinja u kojoj je pronađeno tijelo u kući nalazila otkad ona pamti te da se nikad nije koristila, ali i da nije bila skrivena. Ispričala je i da nikada nije pitala zašto se škrinja ne otvara.

Brani se šutnjom

Na meti kritika zbog ovog su se slučaja našli i istražitelji. Rekli su da je obitelj otežavala potragu za nestalom djevojkom jer su im davali niz netočnih informacija o tome gdje bi Jasmina Dominić mogla biti.

Srnec se dosad se branila šutnjom, a obrana je nastojala krivnju prebaciti na pokojnog oca Martina. Posljednje održano ročište bilo je 21. siječnja, no ono je otkazano nakon što je obrana tražila izuzimanje zapisnika o očevidu ustvrdivši da je očevid u Palovcu proveden nezakonito. Sud je taj zahtjev odbio i otkazao ročište, a datum sljedećeg ročišta zasad nije poznat.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene