Fićo gazi tenka!
Fićo gazi tenka! Foto: Davor Javorović/Pixsell

Sjećate se crvenog fiće? Prije točno 30 godina, na današnji dan, na raskrižju Trpimirove i Vukovarske ulice u Osijeku pregazio ga je tenk tadašnje JNA. Bio je to uvod u strahote rata čije posljedice se vide i danas.


Osječani su 27. lipnja 1991. na ulicama grada doživjeli demonstraciju sile JNA, vojske koja je još uvijek bila razmještena u vojarnama, popularno nazvanim 'crvena' i 'bijela' vojarna. Tog dana JNA je izvezla tenkove na gradske ulice.

Vezani članci Andrej Plenković u Zadru Plenković otkrio kako bi mogli kazniti one trgovce koji su dizali cijene Ilustracija Zašto Hrvatska s figom u džepu gleda na jedan od najvažnijih događaja u svojoj povijesti? ''Gušimo se u vlastitoj pobjedi u ratu''

Pritom su jurili između kolona automobila ne birajući što gaze. Osječani, zatečeni tim događanjima na gradskim ulicama, gađali su tenkove kamenjem, bocama i svime što im je došlo pod ruku.

Demonstrirajući silu na raskrižju Vukovarske i Trpimirove ulice tenk je zdrobio crvenog fiću. Legedarnog crvenog fiću samo nekoliko trenutaka ranije je nasred raskrižja dviju ulica postavio Branko Breškić iz Višnjevca kako bi simbolički pružio otpor tome što se događalo. Nakon tog događaja je postao branitelj.

Strašan prizor tenka koji prelazi preko automobila objavile su sve svjetske agencije. Fotografija i snimka zdrobljenog fiće postali su jedan od najprepoznatljivijih simbola Domovinskog rata i otpora agresiji.

Točno 20 godina nakon događaja, 2011. godine, na legendarnom je raskrižju postavljena instalacija u spomen crvenom fići kao trajni podsjetnik na Domovinski rat u Osijeku. Instalacija Fićo gazi tenka! podsjetnik je na ratna stradavanja, a malo tko ne zna za crvenog fiću, model automobila Zastava 750.

Instalacija prikazuje tenk ukopan u zemlju, dok fićo gazi preko tenka i time simbolizira pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. Dio umjetničke instalacije, vojni tenk T-55, donacija je Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske.

Umjetničku instalaciju smislila je neimenovana skupina autora koja je okupljena u odboru za branitelje Grada Osijeka kako se ratna stradanja nikad ne bi zaboravila.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju