Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Točno tri mjeseca su prošla od kada je pretučen zagrebački učenik Luka Ritz, koji je deset dana kasnije, 16. lipnja, preminuo od težine ozljeda. Brutalni ubojica još nije pronađen. Lukini prijatelji danas su oblijepili Zagreb plakatima na kojima stoji pitanje 'Zagrebe, zašto štitiš ubojicu?'


Tri mjeseca nakon što je pretučen, odnosno ubijen i to zbog nekoliko kuna i mobitela, njegovi su prijatelji odlučili u jednom danu centar Zagreba oblijepiti plakatima na kojima je osim provokativnog naslova otisnut i fotorobot ubojice ispod kojeg stoje riječi:

Vezani članci Slika nije dostupna Humanitarni koncert 'Oda Životu' u čast Luki Ritzu Slika nije dostupna Performansom '(ne) Pravda je slijepa' protiv nasilja među mladima

"Mladić s ove slike, star oko 17 godina, visok 170 centimetara, tada svjetlije kraće kose dužine do jednog centimetra, mršavijeg lica, uvučenih obraza i pravilnog nosa, pretukao je Luku Ritza 6. lipnja ove godine, nakon čega je Luka preminuo. Prošlo je već više od dva mjeseca, a ubojica je još na slobodi. Kažu da čovjek toliko puta umre koliko puta izgubi svoje nabliže. Pitamo se koliko još puta moramo umrijeti da bi proradila građanska svijest, a ubojica bio izručen u ruke pravde."

Podsjetimo, Luka Ritz pretučen je u noći 6. lipnja kada su njega i njegova prijatelja kod Bundeka zaustavili mladići tražeći novac. No, kako su prijatelji odgovorili da nemaju ništa, nasilnici su se udaljili da bi se potom vratili i pretukli Luku.

Luka je preminuo deset dana poslije od izljeva krvi u mozak.