Milijuni tona hrane prerano završe u otpadu u zemljama Europske unije. Studija Europske komisije pokazala je da se to događa zato što velik broj građana ne razumije razlike između dviju oznaka roka trajanja: upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do.

Galerija


U kontejnerima za smeće u zemljama Europske unije na godinu završi čak 90 milijuna tona hrane, od toga 9 milijuna tona baci se zbog oznaka o roku trajanja.

Vezani članci Međunarodni dan svijesti o bacanju hrane - 4 Četvrtina Hrvata je gladna, a ovoliko kilograma hrane na godinu bacite - da toga niste ni svjesni Videozid Vjekoslava Đaića o rokovima trajanja hrane (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Ne bacajte dobru hranu: Pogledajte koje namirnice možete koristiti i nakon isteka roka trajanja

Hrana iz hladnjaka prerano završi u otpadu jer potrošači ne razumiju razliku između oznake upotrijebiti do i najbolje upotrijebiti do. Radi se o čak polovici građana EU-a, upozorava eurozastupnica Borzan.

Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"Na onoj na kojoj piše 'najbolje upotrijebiti do' znači da je ona još uvijek dobra za konzumaciju tjednima, pa čak i mjesecima, i da treba samo provjeriti njezinu hrskavost, miris, boju i slično. Ako je sve u redu, možemo najnormalnije tu namirnicu koristiti", govori Biljana Borzan.

Istraživanje je pokazalo da se u Uniji najčešće prerano bacaju mliječni proizvodi, jogurti, svježi sokovi te pakirano meso i riba.

Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

"Upotrijebiti do, vidite da to kaže puno striktnije. Govori o određenom datumu do kojega treba hranu koristiti, međutim i takva hrana se može još određeno vrijeme koristiti nakon toga roka trajnosti", kaže Andrea Gross Bošković iz Hrvatske agencije za hranu.

U Hrvatskoj se baci 400 tisuća tona hrane na godinu, a svaki je peti čovjek na rubu gladi. Udruga Portal dobrote na tržnicama prikuplja iskoristivu, a neprodanu hranu koju bi trgovci inače bacili. Od države traže snažniji poticaj doniranju hrane.

Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Hrana se prerano baca u otpad (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Iako je Hrvatska ukinula plaćanje PDV-a na doniranu hranu, čini se da to nije povećalo donacije.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.