Glumac Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini života.

Galerija


Poznati hrvatski kazališni i filmski glumac te redatelj Relja Bašić preminuo je noćas u 88. godini. Uloga po kojoj će ga mnogi najviše pamtiti je ona gospodina Fulira iz kultnog filma Kreše Golika "Tko pjeva zlo ne misli".

Relja Bašić Rođen je 14. veljače 1930. godine u Zagrebu. Glumačku karijeru počeo je u dramskom ansamblu HNK 1955. godine, no 1968. Bašić prelazi u status samostalnog umjetnika te kao glumac i redatelj djeluje u Teatru ITD, Kazalištu Komedija, Zagrebačkom kazalištu mladih. Godine 1974. s grupom istaknutih glumaca svoje generacije osnovao je prvo hrvatsko putujuće privatno kazalište Teatar u gostima, u kojem kao umjetnički direktor, glumac i redatelj ostaje sve do njegovog prestanka djelovanja 2004. godine.

Na filmu Relja Bašić debitira već za vrijeme studija u antologijskom Koncertu Branka Belana (1954.). Time samo najavljuje još istaknutije uloge u filmovima koji su promijenili tijek hrvatske i jugoslavenske kinematografije, poput Ronda Zvonimira Berkovića, za kojeg osvaja i Zlatnu arenu u Puli 1966. godine. Glumio je i u brojnim filmovima i serijama stranih produkcija.

Godine 1970. ulogom gospodina Fulira u jednom od najgledanijih hrvatskih filmova "Tko pjeva zlo ne misli" Kreše Golika, Bašić postaje ikonom urbanog hrvatskog folklora.