Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Skuplji naftni derivati

Kosor: Tražit ću izmjenu pravilnika o cijeni goriva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Maloprodajne cijene naftnih derivata od danas, 6. travnja na Ininim su benzinskim crpkama više od dvije do osam lipa po litri.

Na inzistiranje novinara Nove TV da prokomentira neprestana poskupljenja naftnih derivata, premijerka Jadranka Kosor popustila je i izjavila kako će od ministra Đure Popijača tražiti izmjenu pravilnika o određivanju cijena goriva. 'Konzultirajući se s kolegama u Vladi inicirat ćemo hitne promjene pravilnika. Ovim današnjim danom tražim od ministra koji trenutačno nije ovdje do se kraja ovog tjedna pravilnik uskladi s realni mogućnostima u kojima građani Republike Hrvatske žive', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Ilustracija Požurite na pumpu Vlada donijela odluku: Od utorka rastu cijene goriva Marko Biočina, novinar Nove TV Dizel skuplji od benzina Ovo je najsnažniji rast cijena goriva u posljednja dva mjeseca: Stručnjaci strahuju da je to tek početak

Naime cijene naftnih derivata korigiraju se na temelju Pravilnika o utvrđivanju cijena naftnih derivata i to početkom svakog tjedna, s tim da je dopušteno maksimalno tjedno povećanje ili smanjenje cijena 3,5 posto. Korekcija cijena naftnih derivata ovisi o kretanju cijena derivata na tržištu Mediterana i kretanju tečaja dolara.

Građani, šokirani aferama, uhićenjima i problemima oko nezaposlenosti koji drmaju Hrvatsku, novu Ininu vijest posljednjih dana nisu stigli primijetiti. No, pratili su, i to pozorno, zato vozači kamiona. Skok cijena goriva za njih je najveći udarac. Veoma osjetimo poskupljenje goriva i to nam utječe na cijenu prijevoza, a cijene prijevoza su sve niže i niže, i teško je naplatiti', rekao je Mladen Čizmek, autoprijevoznik. Život je, kaže Čižmek, ionako težak. A svako poskupljenje povećava troškove i životni standard. Nove cijene na benzinskim postajama s nestrpljenjem se očekuju već sljedeći tjedan.

Premijerka je najavila kako će tražiti da se maksimalno dopušten postotak poskupljenja cijene goriva smanji.

Prema cjeniku objavljenom na Ininim internetskim stranicama, eurosuper 95 u idućih će se tjedan dana prodavati po cijeni od 8,42 kune po litri ili sedam lipa više od dosadašnjih 8,35 kuna.

Za osam lipa po litri poskupio je super 95 i nova mu je cijena 8,33 kune po litri (do sada 8,25 kuna), a super plus 98 prodaje se po 8,52 kune, ili četiri lipe više od dosadašnjih 8,48 kuna.

Po cijeni od 8,52 kune po litri, ili također četiri lipe više nego do sada, od danas se prodaje i novo Inino gorivo euro V kvalitete, Eurosuper BS 95.

Od 1. travnja INA prodaje i novo dizelsko gorivo euro V kvalitete, Eurodizel BS koji je od noćas skuplji osam lipa po litri i nova mu je cijena 7,86 kuna po litri (do sada 7,78 kuna).

Osam lipa po litri je skuplji i eurodizel koji se prodaje po 7,78 kuna po litri (do sada 7,70 kuna), dok su dizel i plavi dizel poskupili za šest lipa po litri i nova je cijena dizela 7,62 kune (do sada 7,56 kuna), a plavog dizela 4,59 kuna (do sada 4,53 kune). Najmanje je, za dvije lipe po litri, poskupilo loživo ulje ekstra lako i nova mu je cijena 4,99 kuna po litri (do sada 4,97 kuna). (J.F./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene