Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u ponedjeljak u New Yorku u raspravi na Općoj skupštini UN-a, posvećenoj izvješću predsjednika Haškog suda (ICTY) Fausta Pocara, o radu suda u protekloj godini.


 Povod za sudjelovanje premijera Sanadera na sjednici Opće skupštine UN, na kojoj će predsjednik ICTY-a podnijeti 14. godišnje izvješće o radu suda, jest presuda "vukovarskoj trojci" od 27. rujna, koja je zbog nesrazmjera s težinom počinjenih zločina u napadu JNA na Vukovar 1991. izazvala ogorčenje hrvatske javnosti.

Vezani članci Malijski vojnici, ilustracija Upali u zasjedu: Najmanje 15 vojnika poginulo nakon što je eksplodirala auto bomba, evakuacija ranjenika u tijeku Slika nije dostupna Sanader najavio svoju nazočnost na sjednici Opće skupštine UN-a

Hrvatski premijer je 28. rujna u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu izrazio "duboko razočaranje i zaprepaštenje" s presudama ICTY-a bivšim časnicima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, ističući kako su one u očitom raskoraku s povijesnim činjenicama o njihovim zločinima.

U pismu je najavio da će Hrvatska svoje stajalište o tome iznijeti tijekom rasprave u Općoj skupštini, pod točkom 77. dnevnog reda, Izvješće o radu ICTY-a, 15. listopada kao i pred Vijećem sigurnosti.

Također je zatražio da njegovo pismo cirkulira kao dokument Opće skupštine pod točkom 77. dnevnog reda i kao dokument Vijeća sigurnosti, među članicama UN-a.

Premijer Sanader, koji će u New York doputovati u nedjelju u pratnji ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitraović i članova izaslanstva, svoj govor u Općoj skupštini trebao bi održati u ponedjeljak oko 12 sati, nakon što predsjednik ICTY-a Pocar podnese svoje izvješće.

Sudac Pocar 5. listopada je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN i predsjedniku Opće skupštine UN u kojem je, kako je navedeno u medijskim izvješćima u Hrvatskoj, prigovorio da hrvatska vlada vrši diplomatski pritisak na ICTY, zbog izražavanja nezadovoljstva s presudom "vukovarskoj trojci".

Glasnogovornici UN-a odbili su komentirati to pismo dok ne bude objavljeno kao dokument.

Tajništvo UN-a još uvijek nije stavilo u cirkulaciju Pocarovo pismo kao službeni dokument, a očekuje se da bi to moglo učiniti u ponedjeljak, na dan kada će Pocar podnijeti izvješće Općoj skupštini.

U izvješću zaključenom s 31. srpnja a objavljenom u utorak 9.
listopada, Pocar ocjenjuje kako je suradnja hrvatske vlade s
Tužiteljstvom ICTY-a s obzirom na pomoć, informacije, arhive, svjedoke i osumnjičene ostaje "općenito zadovoljavajuća".

Dodaje kako su postojali problemi s kašnjenjem nekih dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina i drugi", ali da su uglavnom otklonjeni intervencijom premijera.

Za suradnju s uredom hrvatskog državnog odvjetnika, glede slučaja Norac i Ademi, kao i u drugim kaznenim predmetima, ocjenjuje da je "i dalje djelotvorna i profesionalna".

U izvješću se spominje da bi suđenje u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" trebalo početi 2008.

Pocar u izvješću, među ostalim, ističe kako je ICTY u proteklih
godinu dana proveo mjere kojima je poboljšao i ubrzao suđenja, te da je do sada dovršio postupke protiv 106 od 161 optuženih za ratne zločine.