Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Premijer sutra pred Općom skupštinom UN-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski premijer Ivo Sanader sudjelovat će u ponedjeljak u New Yorku u raspravi na Općoj skupštini UN-a, posvećenoj izvješću predsjednika Haškog suda (ICTY) Fausta Pocara, o radu suda u protekloj godini.

 Povod za sudjelovanje premijera Sanadera na sjednici Opće skupštine UN, na kojoj će predsjednik ICTY-a podnijeti 14. godišnje izvješće o radu suda, jest presuda "vukovarskoj trojci" od 27. rujna, koja je zbog nesrazmjera s težinom počinjenih zločina u napadu JNA na Vukovar 1991. izazvala ogorčenje hrvatske javnosti.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Aleksandar Vučić Napetost zbog rezolucije Genocid u Srebrenici ponovno izaziva tenzije, Vučić poručio: "Suprotstavit ćemo se koliko možemo"

Hrvatski premijer je 28. rujna u pismu glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu izrazio "duboko razočaranje i zaprepaštenje" s presudama ICTY-a bivšim časnicima JNA Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću, ističući kako su one u očitom raskoraku s povijesnim činjenicama o njihovim zločinima.

U pismu je najavio da će Hrvatska svoje stajalište o tome iznijeti tijekom rasprave u Općoj skupštini, pod točkom 77. dnevnog reda, Izvješće o radu ICTY-a, 15. listopada kao i pred Vijećem sigurnosti.

Također je zatražio da njegovo pismo cirkulira kao dokument Opće skupštine pod točkom 77. dnevnog reda i kao dokument Vijeća sigurnosti, među članicama UN-a.

Premijer Sanader, koji će u New York doputovati u nedjelju u pratnji ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitraović i članova izaslanstva, svoj govor u Općoj skupštini trebao bi održati u ponedjeljak oko 12 sati, nakon što predsjednik ICTY-a Pocar podnese svoje izvješće.

Sudac Pocar 5. listopada je uputio pismo predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN i predsjedniku Opće skupštine UN u kojem je, kako je navedeno u medijskim izvješćima u Hrvatskoj, prigovorio da hrvatska vlada vrši diplomatski pritisak na ICTY, zbog izražavanja nezadovoljstva s presudom "vukovarskoj trojci".

Glasnogovornici UN-a odbili su komentirati to pismo dok ne bude objavljeno kao dokument.

Tajništvo UN-a još uvijek nije stavilo u cirkulaciju Pocarovo pismo kao službeni dokument, a očekuje se da bi to moglo učiniti u ponedjeljak, na dan kada će Pocar podnijeti izvješće Općoj skupštini.

U izvješću zaključenom s 31. srpnja a objavljenom u utorak 9.
listopada, Pocar ocjenjuje kako je suradnja hrvatske vlade s
Tužiteljstvom ICTY-a s obzirom na pomoć, informacije, arhive, svjedoke i osumnjičene ostaje "općenito zadovoljavajuća".

Dodaje kako su postojali problemi s kašnjenjem nekih dokumenata vezanih uz predmet "Gotovina i drugi", ali da su uglavnom otklonjeni intervencijom premijera.

Za suradnju s uredom hrvatskog državnog odvjetnika, glede slučaja Norac i Ademi, kao i u drugim kaznenim predmetima, ocjenjuje da je "i dalje djelotvorna i profesionalna".

U izvješću se spominje da bi suđenje u predmetu "Gotovina, Čermak i Markač" trebalo početi 2008.

Pocar u izvješću, među ostalim, ističe kako je ICTY u proteklih
godinu dana proveo mjere kojima je poboljšao i ubrzao suđenja, te da je do sada dovršio postupke protiv 106 od 161 optuženih za ratne zločine.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene