Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nema kraja političkom raspletu koji se odvija od jučerašnjeg premijerovog brzo-poteznog razrješenja Mostovih ministara. Četvrtog Mostovog ministra Kovačića Vlada je razriješila na telefonskoj sjednici.


U tijeku je teški raspad koalicije HDZ-a i Mosta. Nakon razrješenja triju Mostovih ministara, danas je predsjednik Sabora Božo Petrov u dnevni red Sabora za srijedu uvrstio raspravu o opozivu mnistra financija Zdravka Marića, a Vlada je popodne objavila priopćenje u kojem navode da je na zahtjev smijenjen potpredsjednik Vlade i ministar uprave Ivan Kovačić.

Vezani članci Davor Filipović Filipović odbrusio Klisoviću: "Očito su toliko frustrirani Tomaševićevim preuzimanjem birača ljevice da više ne znaju što učiniti" Andrej Plenković Plenković se upisao u knjigu žalosti pa komentirao spekulacije da će HDZ zamijeniti kandidata za izbore u Zagrebu

''Danas je održan telefonski razgovor predsjednika Vlade Republike Hrvatske Andreja Plenkovića i potpredsjednika Vlade i ministra uprave Ivana Kovačića. U tom je razgovoru Ivan Kovačić zatražio da ga se razriješi njegove dužnosti potpredsjednika Vlade i ministra uprave, s obzirom na promijenjene političke okolnosti.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, na temelju članka 110. stavka 1. Ustava Republike Hrvatske (Narodne novine, br. 85/10 – pročišćeni tekst i 5/14 – Odluka Ustavnog suda Republike Hrvatske), donio je Rješenje o razrješenju potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra uprave dr.sc. Ivana Kovačića. Ovo Rješenje stupa na snagu danom donošenja'', stoji u prioćenju.

Podsjetimo, predsjednik Sabora Božo Petrov obratio se javnosti i poručio kako će Mostovi ministri - tri razriješena i Ivan Kovačić, ali i svi državni tajnici iz redova Mosta, podnijeti ostavke.

Vlada razriješila Mostove državne tajnike

Vlada je u petak na telefonskoj sjednici razriješila sve Mostove državne tajnike, a dvojicu novoimenovanih i dva ranije postavljena ovlastila je za primopredaju i vođenje ministarstava iz kojih odlaze smijenjeni Mostovi ministri Ivan Kovačić, Vlaho Orepić, Ante Šprlje i Slaven Dobrović.

Ministarstvo uprave tako će do izbora novog ministra voditi Darko Nekić, Ministarstvo unutarnjih poslova Robert Kopal, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike Marijo Šiljeg, a Ministarstvo pravosuđa Kristian Turkalj.

Razriješeni su državni tajnici u Ministarstvu unutarnjih poslova Lidija Pelivan Stipetić i Stjepan Lončarica, državne tajnice u Ministarstvu pravosuđa Maja Grubišin i Sanja Mišević, državni tajnici u Ministarstvu uprave Marina Pinjagić Telak i Mihovil Škarica, državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Ružica Vukovac, državni tajnici u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Ante Čikotić i Željko Bigović te državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Marijan Lalić.

Bernard Gršić imenovan je državnim tajnikom Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, a istovremeno je, radi odlaska na novu dužnost razriješen dužnosti pomoćnika ministra uprave.

Robert Kopal imenovan je državnim tajnikom u Ministarstvu unutarnjih poslova, a Darko Nekić državnim tajnikom u Ministarstvu uprave. (I.D. / Hina)