Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak u Banskim dvorima

Plenković i Alvarez poručili javnosti što im je najvažnije u slučaju Agrokora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković i glavni direktor za restrukturiranje "Agrokora" Antonio Alvarez III. u srijedu navečer nakon sastanka u Banskim dvorima poručili su da je najvažnije vratiti povjerenje u koncern, kako vjerovnika, tako i dobavljača i kupaca.

Nakon održanog sastanka u Banskim dvorima, premijer Andrej Plenković i Antonio Alvarez obratili su se javnosti.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Andrej Plenković, Ivan Penava Iz minute u minutu Je li HDZ blizu dogovora s DP-om? Grbin otkrio tko mu je sve dao podršku, analitičar o Milanoviću: "Napravio je grešku"

Premijer Plenković je rekao kako je Alvarezu objasnio glavne ciljeve i načela zakona koji je u proceduri.

"Cilj tog zakona je omogućiti stabilizaciju i kvalitetno funkcioniranje hrvatskog gospodarstva na način da se steknu preduvjeti i našoj kompaniji da novo povjerenje koji bi dao pouzdanje kreditorima za odobravanje likvidnosti i proces restrukturiranja. Ono što mi se jasno učinilo tijekom našeg razgovora je da su naši planovi podudarni s promišljanima koje gospodin Alvarez daje kompaniji. U ovom trenutku važna je strpljivost svih aktera. Vlada je spremna raditi u interesu gospodarstva i poreznih obveznika", izjavio je premijer na samom početku obraćanja.

"Danas je bio veoma ispunjen dan za mene. Susreo sam se sa svojim timom, predstavio ih i susreo se s ključnim dobavljačima. Kontaktirali su me predstavnici dobavljača. Sreo sam se s vjerovnicima, sastao se s upravom. Premijeru sam objasnio naše aktivnosti, svoje ciljeve. Premijer mi je objasnio pojedinosti vezane uz saborsku raspravu. Moji stručnjaci su mi pokušali objasniti temeljna načela ovog zakona. Postoje neke stvari koje treba finalizirati ali glavni elementi su ovdje. Pokušavamo zadržati fokus i nastaviti raditi, osigurati da zaposlenici nastave pružati usluge kupcima, da se potakne kupnja među građanima RH kod nas... treba nastaviti razgovarati sa svim dionicima", rekao je Alvarez.

Dodao je i kako zahvaljuje premijeru što se stigao susresti s njim te kako će nastaviti raditi i osigurati da ova grupa nastavi svoje poslovanje.

Na pitanje tko je sada glavni u Agrokoru - on ili Ivica Todorić, Alvarez je odgovorio kako je on glavni kad je riječ o pitanjima restrukturiranja, kako rade sa dionicima te kako ima slobodne ruke u tim aktivnostima.

Alvarez je kazao kako je situacija u "Agrokoru" jedna od najtežih situacija s kojom se do sada on i njegov tim susreli te je na pitanje novinara kazao kako je on odgovoran za sve što je vezano uz restrukturiranje "Agrokora" i da ima slobodne ruke u svojim aktivnostima, no nije htio govoriti o detaljima istaknuvši kako mu je glavni cilj osigurati likvidnost kompanije.

"Riječ je o trgovačkom lancu pred kojim su brojni izazovi i zapravo je najveći problem gubitak povjerenja. Da nije došlo do tog gubitka povjerenja mogli bi reći da kompanija posluje i radi običajno", rekao je.

"Ne želim komentirati ovom trenutku poteze koje činimo i planiramo činiti u budućnosti. Moj je cilj osigurati likvidnost kompanije", rekao je na pitanje novinara je li došlo do zastoja zato što onaj tko treba odobriti novac potreban za likvidnost koncerna traži određena jamstva da će imati prvenstvo naplate iako to hrvatsko zakonodavstvo ne predviđa, kao i pitanje je li njgegova odluka bila da se smijene uprave "Konzuima" i "Merkatora".

Premijer vjeruje da će i večerašnji sastanak pridonijeti ukupnoj stabilizaciji stanja vezanog uz Agrokor.

"Najbitnija poruka za hrvatsku javnost je da se u ovom trenutku pošalje poruka povjerenja, restrukturiranja, dugoročne održivosti rada kompanije. Meni je ovaj razgovor bio jako koristan, kao i njemu (Alvarezu) kao savjetniku. Te ciljeve smo ostvarili. Drago mi je da je do ovog susreta došlo", zaključio je premijer Andrej Plenković.

20:05 - U tijeku je sastanak Alvareza i Plenkovića. Na Twitter profilu premijera objavljena je fotografija s početka sastanka.

20:00 - Antonio Alvarez je stigao u Banske dvore na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem. Prema prvim informacijama, zaključci sastanka bit će medijima prezentirani večeras iza 21 sat.

Portal Dnevnik.hr uključit će se uživo u konferenciju za novinare.

19:30 - Premijer Andrej Plenković sastat će se s glavnim direktorom za restrukturiranje Agrokora Antoniom Alvarezom III., večeras u Banskim dvorima.

Nakon sastanka predviđene su izjave za medije, najavili su iz Vlade. Njihovo obraćanje možete uživo pratiti na našem portalu Dnevnik.hr.

Zahtjev za ovim sastankom stigao je premijeru tijekom današnjeg dana.

"Ako dođe do zahtjeva, a čini mi se da je došlo, rado ćemo se sastati. Ne bi bilo loše se malo konzultirati da vidimo radimo li u sličnom smjeru", rekao je Plenković ranije tijekom dana, dodajući da treba osigurati uvjete i stvoriti "zid" oko kompanije temeljem instituta najstarije tražbine, dobiti svježu likvidnost, isplatiti plaće, podmiriti porez i isplaćivati dugove te generirati prihode jer od njih kreće restrukturiranje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene