Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Andrej Plenković ustvrdio je da HDZ nije iznevjerio birače jer ipak neće doći do smanjenja PDV-a, što je bilo jedno od njihovih glavnih obećanja u predizbornoj kampanji.


Plenković tvrdi da su za to dijelom odgovorni njihovi partneri iz Mosta koji su tražili korekciju prijedloga porezne reforme. Isto tako, istaknuo je kako je protiv njihovog amandmana da se poreznim izmjenama ipak ne povećavaju plaće dužnosnicima.

"Ja ću tu biti vrlo jasan i čvrst - protiv sam demagogije i populizma. Ako neki žele podnijeti takav amandman neka ga podnesu. Ja sam protiv toga", kazao je Plenković nakon konferencije "Quo vadis, Europa?". Naglasio je da HDZ nema apsolutnu vlast i da je porezna reforma korigirana nakon pregovora i s političkim i socijalnim partnerima.

"Nismo iznevjerili birače. Porezna reforma je cjelovita, a govorili smo o porezu na dobit, porezu na dohodak ali i smanjivanju stope PDV-a u drugoj godina mandata. HDZ nije dobio apsolutnu vlast, dobio je relativnu pobjedu, a kada pregovaramo s našim partnerima, osluškujemo njihove prijedloge", kazao je premijer.

Podsjetimo, ministar financija Zdravko Marić kazao je u četvrtak, predstavljajući detalje porezne reforme, da se PDV neće smanjiti ni iduće a niti 2018. godine.

"Radimo na ispunjavanju onog što smo obećali, a kako ćemo i u kojoj fazi što raditi ovisit će o gospodarskom rastu i učinku porezne reforme. Od inicijalnog paketa od kojeg je ostalo 95 posto napravili smo određene modifikacije kako bismo pokazali socijalnu komponentu Vlade", kazao je Plenković.
 

Vezani članci Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, i premijer Andrej Plenković Dombrovskis: "Svjesni smo određenih zabrinutosti. Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije" Andrej Plenković u Zadru Plenković otkrio kako bi mogli kazniti one trgovce koji su dizali cijene
Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju