Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SJEDNICA VLADE

Plenković o novom porezu: ''Ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje''

Uvođenje dodatnog poreza na dobit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos kojim će se izravno pomoći najslabijima, poručio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade.

''Sutra ćemo obilježiti Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje'', istaknuo je premijer Andrej Plenković u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade kazavši da će sutra biti u Vukovaru, a danas u Škabrnji.

''Žrtvu hrvatskih branitelja nikada nećemo zaboraviti''

''To je naš državni blagdan i dan kada izražavamo poštovanje hrvatskim braniteljima čiju žrtvu nikada nećemo zaboraviti i koja je trajno utkana u temelje hrvatske državnosti. Vlada je putem Ministarstva hrvatskih branitelja organizacijski pripremila komemoraciju u Vukovaru koja će biti, uvjeren sam, dostojanstvena te s puno poštovanje prema hrvatskim braniteljima i svima koji su dali najviše za samostalnost i slobodu Hrvatske'', poručio je Plenković.

''Očekujem da će i brojni sugrađani iz Hrvatske i inozemstva doći ili u Vukovar ili u Škabrnju i još jednom se prisjetiti onih koji su nam omogućili slobodu, demokraciju i državu koju danas imamo'', kazao je premijer.

Podsjetio je da je u ponedjeljak Vlada usvojila proračun: ''Ovo je prvi proračun iskazan u eurima, prvi koji ćemo provoditi kao članica europodručja i kao članica Schengenskog prostora, kada bilježimo povijesno najviši investicijski rejting po sve tri strane rejting agencije''.

''Unatoč negativnim globalnim trendovima uspjeli smo predvidjeti da će gospodarstvo rasti iduće godine 0,7 posto što se možda čini malo, no s obzirom na okolnosti vidimo da nam rast čak veći od toga prognozira Europska komisija i druge međunarodne institucije'', rekao je Plenković.

Dodao je kako se ovakvi gospodarski rezultati događaju ''prije svega zahvaljujući agilnosti poduzetnika, doprinosu radnika, racionalnom upravljanju javnim financijama, kao i doprinosom Vladinih mjera''.

''Važno je da nastavimo sa svim antiinflacijskim mjerama''

Proračun ima, istaknuo je, tri ključna stupa: 'Kapacitet da i dalje ublažavamo posljedice krize, očuvanje snage za gospodarski rast, razvoj i ulaganja i da se zadrži temeljna povezivanje tkiva društva, a to je socijalna kohezija i sigurnost našeg društva''.

''Važno je da nastavimo sa svim mjerama koje imaju antiinflacijski karakter'', poručio je Plenković osvrnuvši se na rekordnu inflaciju u Hrvatskoj te najavio da će danas u javno savjetovanje uputiti Zakon o dodatnom porezu na dobit.

''Ovo je kriza koja zahtijeva da oni koji imaju više pomognu onima koji imaju manje. Smatramo da je ovo solidarni doprinos radi pravednije podjele krize. Ovdje se ne radi o kažnjavanju onih koji su uspješni, radi se o preusmjeravanju dobiti onih koji imaju puno prema onima koji imaju malo. Poanta je da sva sredstva koja će se prikupiti iskoristimo u idućoj godini i kanaliziramo prema onima koji su najslabiji u društvu'', poručio je Plenković, koji je izrazio i solidarnost s Poljskom te podršku Ukrajini.

''Želim izraziti u ime Vlade solidarnost s Poljskom nakon eskplozije koja se dogodila u blizini granice s Ukrajinom. Obavljene su i konzultacije. Nema indikacije da će se aktivirati članak 4. Ono što očekujemo je da se ispitaju sve okolnosti. Pritom osuđujemo napade Rusije na Ukrajinu", opetovao je premijer.

Pročitajte i ovo Marko Primorac 2 mlrd. kuna državi Ministar predstavio novi porez s kojim poduzetnici nisu sretni: Objasnio na koga će se odnositi

Na dnevnom redu redovite sjednice Vlade, između ostalog su, bili su i prijedlozi izmjena i dopuna četiri zakona koje su Banski dvori uputili u hitnu saborsku proceduru.

Riječ je o zakonima o ustanovama, udrugama, zakladama i trgovačkim društvima. Vlada je također usvojila i Program pomoći uzgajivačima stoke zbog posljedica zaraze stoke bedrenicom.

Pročitajte i ovo Šaljemo helikoptere u Ukrajinu - 3 brojna pitanja Hrvatska donira 14 helikoptera Ukrajini: Čime ćemo ih zamijeniti?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA FOCUS Plenković: "Bavarska nam je do sada slala turiste, zašto mi uskoro ne bismo prema Bavarskoj slali plin?''

Drugi je i završni dan posjeta španjolskog kralja Filipa VI. i kraljice Letizije Hrvatskoj, a danas se sastati i s Plenkovićem.

On će popodne s predsjednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem, koji će predvoditi saborsko izaslanstvo, posjetiti Škabrnju u povodu Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

Počast žrtvama odat će polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice,

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene