Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ENERGETSKA KRIZA

Vlada bez Plenkovića donijela važnu odluku o plinu: Medved osudio poruke mržnje s prosvjeda

Ina će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je Vlada na sjednici koju je vodio potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medved umjesto premijera Andreja Plenkovića, koji je opet pozitivan na koronavirus.

''Premijer Andrej Plenković nastavit će sve obaveze obavljati od kuće. Želimo mu svi brz oporavak i ozdravljenje'', poručio je potpredsjednik Vlade i ministar branitelja Tomo Medeved u uvodnom govoru na početku sjednice Vlade, koja je i danas kasnila, premda znatno manje nego kada je vodi Plenković.

Medved
 je vodio sjednicu Vlade umjesto premijera, koji je opet pozitivan na koronavirus. Plenković je za sazivanje i predsjedanje sjednicama Vlade i potpisivanje akata Vlade ovlastio Medveda, a ministri i ministrice nosili su maske u skladu s epidemiološkim preporukama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna jutros se testirao Premijer Plenković ima koronu, ovaj put propušta sjednicu Vlade: "Ima temperaturu i kašalj..."

''Još jednom izražavam sućut preminulima u željezničkoj nesreći kod Novske'', istaknuo je Medved i dodao da je istraga u tijeku.

Podsjetio je da je Vlada na telefonskoj sjednici ovoga tjedna donijela Uredbu vezanu za cijenu goriva te prvi put cijenu ukapljenog plina, a prošloga tjedna paket pomoći građanima i gospodarstvu.

''Želim snažno osuditi poruke mržnje koje su odašiljane s prosvjeda u subotu, a posebno čin nasilja, koji se može smatrati terorističkim aktom'', istaknuo je Medved.

''U odnosu na maloljetnika, policija provodi kriminalističku istragu i u suradnji s Državnim odvjetništvom će vidjeti hoće li klasificirati to kao teroristički čin'', kazao je potpredsjednik Vlade i podsjetio: ''Prosvjed je demokratsko pravo i legitiman čin izražavanja nezadovoljstva, no kada je cilj izazivanje kaosa, nasilja i rušenja institucija, to je apsolutno neprihvatljivo''.

Medved je kolegi ministru prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivanu Paladini čestitao na rođenju trećeg djeteta, nakon čega je uslijedio pljesak svih ministara i ministrica.

Pročitajte i ovo Oduzimanje imovinske koristi i mjere osiguranja 2021. NAPLATA TEŠKOM MUKOM I kriminalci plaču: DNEVNIK.hr doznaje koliko im je imovine država oduzela, što još sve čuva, ali i koji je ključan problem

Ina će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u

Ina će sav plin proizveden u Hrvatskoj morati prodavati HEP-u, a mora povećati i proizvodnju prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu, odlučila je Vlada, a ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je da će sav plin koji se proizvede u Hrvatskoj i ostajati u Hrvatskoj, kao što je najavljeno prošloga tjedna.

HEP će taj pin dalje distribuirati, odnosno prodavati kućanstvima, bolnicama, vrtićima i svim drugim institucijama, a mjere su privremene i propisuju se za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Prema Vladinoj Uredbi, proizvođač prirodnog plina dužan je prodavati prirodni plin u iznosu od 0,3425 kuna po kilovatsatu (0,05 EUR/kWh), a plinom raspolaže HEP za potrebe distributera plina u svrhu namirenja gubitaka za distribuciju plina, za kupce toplinske energije iz samostalnog toplinskog sustava, javnu uslugu za potrebu kupaca iz kategorije kućanstvo te za kupce plina iz kategorije poduzetništvo.

Ini se nalaže povećanje proizvodnje prirodnog plina za 10 posto u odnosu na planiranu proizvodnju prirodnog plina, sukladno tehničkim i tehnološkim mogućnostima, također u razdoblju od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023.

Plin iz Uredbe koji se prodaje HEP-u prvenstveno je potreban za osiguranje svih poremećaja koji se eventualno mogu dogoditi u opskrbi kupaca u kategoriji kućanstvo i poduzetništvo.

Osim potrebnih količina plina za nesmetano funkcioniranje distributera plina, a riječ je o oko 18 milijuna kubičnih metara, pojavljuje se veliki potencijalni problem nedostajućih količina za potencijalnih 122.560 kupaca iz kategorije kućanstvo koji u velikom dijelu zbog izuzetno velikih tržišnih poremećaja namjeravaju tržišnu usluge zamijeniti javnom uslugom.

Najveći broj takvih kupaca nalazi se na područjima koje opskrbljuje Gradska Plinara Zagreb - Opskrba (71.023 kupca) te je za takve potencijalne kupce potrebno pravovremeno osigurati dodatnih 128 milijuna kubičnih metara plina.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Obrušio se na organizatore PROSVJEDA Plenković: "U Hrvatskoj postoje ljudi koji su organizirani, naoružavaju se i nastoje na silu promijeniti vlast"
Pročitajte i ovo Ivan Penava u Dnevniku Nove TV - 5 Gost Dnevnika Nove TV Penava optužio Plenkovića: "To je opasno, totalitarno razmišljanje." Pogledajte i kako je odgovorio na pitanje o dvjema strankama i financiranju

Vlada je donijela odluke o pokretanju pregovora o sklapanju dodatka Temeljnom kolektivnom ugovoru za službenike i namještenike u javnim službama i dodatka Kolektivnom ugovoru za državne službenike i namještenike te imenovala svoje članove pregovaračkih odbora.

U hitnu saborsku proceduru Vlada je uputila dopune Zakona o zdravstvenoj zaštiti, kojima se liječnicima omogućava reprezentativnost za sudjelovanje u pregovorima o novom Kolektivnom ugovoru (KU) za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja.

Kako bi se omogućio ujednačen početak korištenja prava na status roditelja njegovatelja ili njegovatelja, odnosno početak korištenja prava na naknadu za osobne potrebe korisnicima koji su ta prava ostvarivali na dan stupanja na snagu Zakona o socijalnoj skrbi, odnosno 17. veljače, Vlada je u hitnu saborsku proceduru uputila i izmjene Zakona o socijalnoj skrbi.

Vlada je u Saboru poslala i prijedloge izmjena zakona o poljoprivredi te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), kojima stvara temelje za donošenje strateških dokumenata i olakšava osnivanje OPG-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PRILIKA ZA BUDUĆNOST Kako osnovati OPG? Vlada olakšala proceduru, pogledajte nove uvjete

Na drugu stranu Markova trga Vlada je uputila i Konačni prijedlog zakona o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti, koji je usmjeren na poboljšanje strukture sustava upravljanja i financiranja kako bi se omogućilo da znanstveno-istraživački i obrazovni sektor postanu učinkovitiji, funkcionalniji u odnosu na potrebe društva i gospodarstva, a osobito kompetitivniji u europskom kontekstu.

U odnosu na prvo čitanje jasnije su propisane odredbe vezane za ustroj sveučilišta i sastav sveučilišnog vijeća te postupak izbora predsjednika sveučilišnog vijeća.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene