Ilustracija
Ilustracija Foto: Goran Kovacic / PIXSELL

Vlada je u srijedu u saborsku proceduru uputila prijedloge izmjena zakona o poljoprivredi te o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu (OPG), kojima stvara temelje za donošenje strateških dokumenata i olakšava osnivanje OPG-a.


Prijedlogom izmjena Zakona o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uz ostalo se omogućuje jednostavnije osnivanje OPG-a te jasnije propisivanje kriterija odabira novog nositelja OPG-a, rekla je ministrica poljoprivrede Marija Vučković na sjednici Vlade.

Preciznije se reguliraju uvjeti za osnivanje dva ili više gospodarstva na istoj adresi na način da se zahtijeva razdvajanje resursa i obavljanja poljoprivredne djelatnosti od strane više OPG-ova s iste adrese.

Propisuju se i uvjeti pod kojima OPG može pružati usluge informacijskog društva i zakonito obavljati prodaju svojih proizvoda putem web shopa.

Postolar, ilustracija Planirate otvoriti obrt ili ste još uvijek u nedoumici? DNEVNIK.hr donosi što vam je sve potrebno za taj proces i koliko će vas to koštati

Izmjenama zakona o poljoprivredi osigurava se provedba tri nove uredbe EU-a u području Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) te se stvara pravni temelj za donošenje strateškog plana ZPP za razdoblje od 2023. do 2027. godine.

S tim u vezi utvrđuje se nova mjera poljoprivredne politike - mjera sektorske potpore, uz već utvrđene mjere ruralnog razvoja, izravne potpore i organizaciju tržišta poljoprivrednih proizvoda.

Josip Krpina - 1 Pao na natječaju zbog tri slova: "Razlog izgleda banalan, ali je korektan"; ''Oni šalju buržoazijsku poruku''
Urod aronije - 1 Unatoč suši, oni se ne mogu žaliti - urod je bolji nego ikad: "Moramo se grupirati po četvero da imamo osjećaj da nam bolje ide"

Također, organoleptičku analizu maslinovih ulja, pored službenih panela, obavljat će i profesionalni paneli, koji se sada ovlašćuju, na zahtjev proizvođača radi samokontrola prije stavljanja na tržište maslinova ulja, dok će službeni paneli obavljati provjere organoleptičkih svojstava djevičanskih maslinovih ulja radi službenih kontrola na tržištu.

Proizvođačke organizacije koje su osnovane na temelju Zakona o udrugama zamijenit će se drugim pravnim oblicima - zadrugama ili trgovačkim društvima, ne umanjujući im stečena prava i nastavljajući korištenje potpora koje su dobili kao prije osnovane udruge.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju