Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Idući tjedan dogovor o kandidatu

Plenković objasnio zašto Vanđelić neće biti kandidat za gradonačelnika Zagreba: ''Moj dojam je bio da je vrlo zainteresiran''

Premijer Andrej Plenković nakon sjednice Vlade je održao konferenciju za medije na kojoj je, između ostalog, govorio i o odluci da Damir Vanđelić ipak neće biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba.

Ministar obrazovanja Radovan Fuchs rekao je na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade da trenutačno nema problema u obrazovnom sustavu nakon što su se učenici vratili u klupe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković na TikToku Ležerno izdanje Plenković obraćanje na TikToku završio posebnim pozdravom, znate li što znači? Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći"

Osvrnuo se na optužbe za seksualno zlostavljanje na zagrebačkom Sveučilištu. Kazao je da je odmah poslao dopis Sveučilištu da se postupi strogo u takvim situacijama.

''Ja sam istog trenutka reagirao. Postoji prostora da se to može dodatno unaprijediti'', kazao je. ''Koliko znam, na američkim sveučilištima, kad je profesor u svom kabinetu vrata su otvorena kako bi se bilo kakve insinuacije svele na minimum'', kaže.

Premijer o suradnji s Vanđelićem

Nakon Fuchsa, na pitanja novinara je odgovarao i premijer Andrej Plenković. Na pitanje o propalom dogovoru s Damirom Vanđelićem, Plenković kaže da bi najbolje bilo pitati njega zašto je odustao. 

"Moj je dojam bio da je vrlo zainteresiran, ali zašto je odustao bi bilo najbolje pitati njega'', rekao je. Na pitanje hoće li onda Mislav Herman biti HDZ-ov kandidat, Plenković je kratko odgovorio da će se o tome dogovarati sljedećeg tjedna. Dodao je i da Herman nije jedini mogući HDZ-ov kandidat za Zagreb.

''Preporuke su jasne...''

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, premijer je istaknuo da Hrvatska, za razliku od drugih zemalja, nije imala policijski sat. ''Ja sam osobno protiv takvih mjera, to nije dobro psihološki'', rekao je. Dodao je da je zatvaranje ugostiteljskih objekata plod odluka epidemiologa kojima je cilj smanjiti broj oboljelih.

''Mislim da su preporuke jasne, a i postoji odgovornost svih. Jasno mi je da je ljudima dosta restriktivnog načina života, ali ja mogu samo apelirati na zdrav razum'', kaže premijer i podsjeća da je od zaraze koronavirusom preminuo Miro Tuđman.

''Čim se epidemiološke okolnosti primijene mi ćemo dopustiti da ljudi rade svo posao. Ne postoji neka politička volja zbog koje oni ne mogu raditi, nama je zbog toga žao. To je i teret za sve druge porezne obveznike'', poručio je.

O Dalić na čelu Podravke

Premijer je otkrio da će se još pričekati s odlukom o borbenim avionima. Kaže da je trenutačno prioritet Zakon o obnovi potresom pogođenog područja.

Plenković je komentirao i odluku da Martinu Dalić postavi na mjesto direktorice Podravke.

''Sve odluke o Upravi su stvar pregovora države i suvlasnika. Što se tiče Martine Dalić, ona je bila na dispoziciji. Razgovarali smo o nekoliko opcija. Obzirom na njeno iskustvo, obzirom da država tu ima svoj interes i Podravka je važna za Koprivničko-križevačku županiju i prehrambenu industriju, smatrali smo da ona može tu dati svoj doprinos", rekao je.

Odgovorio je i na pitanje može li mu naštetiti negativna percepcija o Martini Dalić nakon afera u čijem se centru našla i zbog kojih je napustila Vladu.

"Ako je negativna percepcija vezana uz to da je zbog dugova jednog koncerna bio ugrožen cijeli ekonomski sustav u Hrvatskoj, dobavljači su svi ostali na nogama, oprošteni su enormni iznosi zaduženja. Kompanija sada četiri godine nakon toga nosi novo ime.

Vlada je doprinijela stabilnosti ekonomije i očuvanja radnih mjesta. U nekim trenucima država mora intervenirati kako bi očuvala i ekonomski i zdravstveni i financijski sustav. Kad prođe vrijeme, bit će jasno da smo napravili potez koji je spasio tu kompaniju koja je bila važna", rekao je.

"Ne vidim ništa loše u tome da Dalić bude na tom mjestu, to je šansa za ciljeve koje suvlasnici žele", dodao je.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene