Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sjednica Vlade

Plenković: "Ovo je afera u kojoj članova HDZ-a nema''

Oporba je koristila korumpirane informacije za napade na Vladu, ustvrdio je premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade dan nakon što je s mjesta ministra gospodarstva i održivog razvoja smijenio Davora Filipovića.

Jurica Lovrinčević, bivši savjetnik sada bivšeg ministra gospodarstva Davora Filipovića, s određenim medijima praktički je počinio koruptivna djela, kazao je premijer Andrej Plenković i ustvrdio da je riječ o aferi u kojoj nema članova HDZ-a. 

''Jučer sam razriješio ministra Davora Filipovića, time je razriješen i Jurica Lovrinčević, njegov savjetnik. Razvidno iz informacija objavljenih u medijima je da je Lovrinčević zajedno s određenim medijima počinio koruptivna djela, a informacije koje su bile selektivne i prilagođene davali su oporbenim strankama koje su te poluinformacije koristile za političke napade na Vladu'', kazao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade.

"Ne samo da objavljene snimke potvrđuju da je on kao savjetnik dijelio državni novac određenim medijima, već im je pružao informacije koje su se politički koristile protiv Vlade. Nevjerojatna operacija trajala je očito već nekoliko mjeseci", dodao je.

"Naša akcija je bila rezolutna. Lažne oporbene teze koje nastoje ovu situaciju i aktivnosti jednog čovjeka za koje nije imao niti mandat, niti nalog Vlade, niti bilo koga tko u ovoj Vladi sjedi, a pritom nije čak niti član HDZ-a, uspoređivati s ranijim slučaievima poput Fimi medije potpuno odbacujemo", istaknuo je.

“Ako se pokaže da su objavljene informacije istinite, onda je to posao za neka druga tijela”, poručio je i dodao: "Moramo biti u potpunosti svjesni da je ovo operacija s ciljem rušenja Vlade. Kako je odabir savjetnika bio politička odgovornost ministra, on je smijenjen."

"Mi ćemo, naravno, sve ovo i dalje rastumačiti hrvatskoj javnosti, ono što nije dobro, da se tu razotkriva sprega Lovrinčevića, dijela medija i dijela oporbe. Dakle, ovo je u biti njihova afera, afera u kojoj članica i članova HDZ-a nema što je najinteresantnije", naglasio je Plenković.

Pročitajte i ovo Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja afera Mreža Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove"

Pročitajte i ovo Ilustracija Prijeti mu zatvor Misterij slijepog putnika: Rus doletio u Ameriku, no ne sjeća se kako se našao u avionu, slučaj je prepun bizarnosti

Osvrnuo se i na navijače koji su bili pritvoreni u Grčkoj te je kazao da je iz tamošnjih zatvora ukupno pušten 41 navijač Dinama, a veleposlanstvo u Ateni pružilo je novčanu pomoć za potrebe povratka u Hrvatsku za njih 29.

Tijekom vikenda u Hrvatsku se vratilo dvadesetak navijača, a u ponedjeljak i utorak je oslobođeno njih još dvadesetak. Dodao je i da je veleposlanstvo u Ateni na temelju Vladina naloga pružilo novčanu pomoć za potrebu kupnje avionskih karata i drugih troškova povratka za 29 ljudi, a izdano je i 11 putnih listova.

''Vlada će, kao što je činila sve ove mjesece, brinuti o svim hrvatskim državljanima bez obzira na njihov problem u inozemstvu ili razlog zašto su se u njemu našli'', poručio je Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene