Obavijesti Video Pretražite Navigacija
afera Mreža

Filipović: "Nisam znao za poruke, ali preuzimam odgovornost. Radio sam pošteno. Ne vjerujem da se Lovrinčević upuštao u sitne dealove"

Davor Filipović, smijenjeni ministar gospodarstva, rekao je da nije znao za poruke i komunikaciju svojega savjetnika Jurice Lovrinčevića prema TV kući i novinaru. "To se nije smjelo dogoditi, ali tek treba utvrditi što je istina", poručio je.

Nakon što je ekspresno smijenjen s dužnosti ministra gospodarstva i održivog razvoja, Davor Filipović rekao je kako nije znao za poruke i komunikaciju svojega savjetnika Jurice Lovrinčevića prema TV Mreži i novinaru.

Filipović je smijenjen nakon što su u utorak objavljene snimke razgovora njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića i novinara TV Mreže Marina Vlahovića, iz kojih je jasno kako je Lovrinčević trgovao utjecajem i raspodjeljivao državni novac po principu malo meni, malo vama.

"Red je da vam se obratim. Znao sam da neće biti lako kada sam ušao u Vladu, a ponosan sam što sam imao priliku služiti domovini kao član Vlade", poručio je na početku obraćanja Filipović. 

"To se nije smjelo dogoditi"

"Hrvatsko gospodarstvo napreduje u inat svima onima koji su rekli da Hrvatska nema šanse", rekao je te nabrojio sve što je Ministarstvo gospodarstva napravilo.  

"Hrvatska bilježi rekordne strane investicije i to je jako važno. Ponosan sam što sam sudjelovao u svim tim projektima koji poboljšavaju standard naših građana", istaknuo je i nastavio:

"Također, dužnost mi je ne biti teret Vladi ni HDZ-u ni, što je važnije, hrvatskoj državi kojoj sam imao prilike služiti kao ministar i kojoj ću služiti kao profesor. O komunikaciji prema novinaru i TV kući nisam ništa znao, ali preuzimam političku odgovornost. Što se savjetnika tiče, jednog od najimućnijih ljudi u Hrvatskoj, da se on upuštao u sitne dealove, u to ne vjerujem." 

Pročitajte i ovo Marko Biočina i voditelji Dnevnika Nove TV ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV "Ispada da je premijer Filipovića smijenio zbog odabira suradnika, a on sam je gotovo 30 puta u slučaju ministara odabrao pogrešno"

Na pitanje je li znao da je Lovrinčević bio na vezi s Mostom kojemu je davao informacije, kazao je da o porukama koje su izašle u medijima nije ništa znao. 

"To se nije smjelo dogoditi", rekao je Filipović i dodao da zamjera Lovrinčeviću. 

Čuo se, kaže, sa svojim bivšim savjetnikom, koji će se također obratiti javnosti. 

"Radio sam cijelo vrijeme časno i pošteno, na dobrobit hrvatskog naroda. Želim da moje kolegice i kolege s premijerom i dalje nastave razvijati našu domovinu. Želim da HDZ pobijedi na izborima", poručio je bivši ministar. 

Odgovarajući na pitanja novinara, rekao je da ne može znati što svaki tajnik ili savjetnik radi i govori.  

Na pitanje je li ga iznenadila ekspresna smjena, odgovorio je da je na premijeru da vuče poteze za koje misli da su najbolji. 

"Svatko tko uđe u Vladu u jednom je trenu bivši, samo je pitanje koji je to trenutak", rekao je. 

Bio je, kaže, upoznat s dijelom podataka o pripremi za sjednicu Odbora za gospodarstvo kad se radi o aferi plin za cent. 

"Ja nisam bio svjestan da su podaci na takav način išli prema određenom novinaru. Ja sam bio upoznat s određenim podacima. Sve sam rekao na sjednici Odbora, govorio sam 7 sati", kazao je bivši ministar. 

Na pitanje je li ranije bilo zahtjeva da se Lovrinčevića smijeni, kazao je da sad na to ne želi odgovarati kad više nije ministar. 

Kad se radi o raspodjeli sredstava za oglašavanje u medijima, odgovorio je da se time bave stručne službe i da to treba objasniti sam Lovrinčević. 

"Nisam se bavio time, ne biram ja gdje kome što ide i nisam netko tko operativno radi takve stvari", odgovorio je. 

Nakon smjene vraća se na Ekonomski fakultet u Zagrebu, gdje će raditi kao profesor. 

Davor Filipović, bivši ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović (Foto: Goran Mehkek/Cropix)

Lovrinčević: Malo meni, malo vama

Filipović je smijenjen nakon što su u utorak objavljene snimke razgovora njegova savjetnika Jurice Lovrinčevića i novinara TV Mreže Marina Vlahovića, iz kojih je jasno kako je Lovrinčević trgovao utjecajem i raspodjeljivao državni novac po principu malo meni, malo vama. 

Premijer Andrej Plenković nakon smjene rekao je kako su u Vladi bili zgroženi onime što su saznali iz medija, ali problem nije bila samo korupcija već i politička izdaja, odnosno Lovrinčevićevo šurovanje s Mostom i dilanje informacija koje su onda koristili za napad na Vladu.

Filipović je pogriješio što je izabrao takvog savjetnika, a još će se utvrditi je li bio upoznat s onim što je i kako radio Lovrinčević, koji je mostovcima savjetovao da napadaju Vladu, "ali Davora ne".   

Pročitajte i ovo Nikola Grmoja, saborski zastupnik (Most) ODGOVOR NA PROZIVKE Grmoja komentirao smjenu ministra Filipovića i ulogu Mosta u aferi, a ima i poruku za premijera: "Plenkoviću, dolazimo po tebe"

"Drugi je element za smjenu onaj koji se odnosi na kontakte između bivšeg savjetnika bivšeg ministra također s jednim predstavnikom medija i kasnije se te iste informacije, koje je posjedovao kao savjetnik, plasiraju oporbenim političkim strankama, a one te iste informacije koriste kao političke napade za rušenje Vlade", rekao je Plenković. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene