Iza nas je tjedan obilježen, između ostalog, političkim prepirkama unutar vladajuće koaliciji, u kojoj mir remete izjave Milorada Pupovca. Ulje na vatru dodala je i HVIDR-a, koja je od HDZ-a zatražila da se odrekne svog koalicijskog partnera. Osim u koaliciji, premijer Plenković problema ima i unutar stranke pošto je Miro Kovač istaknuo ambicije za mjesto šefa stranke.

Galerija


Političku scenu danima dobrano podgrijavaju izjave i usporedbe predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca: "Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku europsku današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja dobro znam tu razliku. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikada neću tražiti ispriku."

Vezani članci Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) "Na teškoj i traumatičnoj temi kojom se sada nabacuju političari su pali na ispitu. I kao društvo vratili nas daleko unazad" Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik Nove TV) Virus i potres u tjednu koji je iza nas: Podrhtavanje je podsjetnik da su krhki i planovi za obnovu

Ispriku nije ni dao, ali SDSS gotovo sigurno ostaje u vladajućoj koaliciji u kojoj se zbog njegovih istupa peglaju odnosi. Međutim, istaknuo je premijer Andrej Plenković, suradnja nije upitna.

"To je politika Franje Tuđmana, to je politika uključivosti i pomirdbe. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra", rekao je premijer.

U igri ostaju i HSLS-ovci iako su prijetili da, zbog Pupovca, neće biti dio istog tima. S druge strane, HVIDR-a ne odustaje i od HDZ-a traži da se odrekne svoga koalicijskog partnera.

"Smeta mu ZDS, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju. Mišljenja smo da SDSS nije poželjna stranka u RH", rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e. Plenković im je odgovorio da o tom pitanju odlučuje samo on.

I kao da problema sa susjedima nema dovoljno, od Talijana je stiglo puno više od puke provokacije. U Trstu je otkriven spomenik Gabrieleu D'Annunziju, a nekolicina neofašista je ispred nekadašnjeg mu sjedišta – riječke Guvernerove palače – izvjesila zastavu Kraljevine Italije. Bacali su i letke. I sve to na 100 godina od okupacije.

Osude se nižu: policija i tajne službe osujetile su veću talijansku invaziju, na koju je Hrvatska odgovorila prosvjednom notom.

Osim u Rijeci, problema ima i u HDZ-u, stranci u kojoj odavno ne razmišljaju isto. Čim je i Miro Kovač istaknuo ambiciju za šefa stranke, Plenković je zaoštrio retoriku: "Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade irelevantan. Točka. On utječe na politiku HDZ-a kao i građanin Finske u Finskoj."

Više o događajima koji su obilježili protekli tjedan – od, između ostalog, problemima u zdravstvu i početka nove školske godine do preuzimanja Kraša i novoj vladi Europske unije – možete pogledati u video prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr