Iza nas je tjedan obilježen, između ostalog, političkim prepirkama unutar vladajuće koaliciji, u kojoj mir remete izjave Milorada Pupovca. Ulje na vatru dodala je i HVIDR-a, koja je od HDZ-a zatražila da se odrekne svog koalicijskog partnera. Osim u koaliciji, premijer Plenković problema ima i unutar stranke pošto je Miro Kovač istaknuo ambicije za mjesto šefa stranke.

Galerija


Političku scenu danima dobrano podgrijavaju izjave i usporedbe predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca: "Nitko od mene ne treba tražiti da ne poistovjećujem demokratsku europsku današnju Hrvatsku s nedemokratskom NDH i njezinom zločinačkom ustaškom ideologijom jer ja dobro znam tu razliku. Ja nisam četnik, ali od onih koji misle da jesam nikada neću tražiti ispriku."

Vezani članci Prosvjed u Uljaniku (Foto: Dusko Marusic/Pixsell) Tjedni pregled: Štrajk u Uljaniku, fekalije na zgradu Vlade, Kujundžićeve tužbe... Pregled tjedna Ivane Pezo Moskaljov (Foto: Dnevnik.hr) "Uzavrele političke strasti i svađe neće vratiti gotovo 350 tisuća radno sposobnih koji su otišli iz zemlje"

Ispriku nije ni dao, ali SDSS gotovo sigurno ostaje u vladajućoj koaliciji u kojoj se zbog njegovih istupa peglaju odnosi. Međutim, istaknuo je premijer Andrej Plenković, suradnja nije upitna.

"To je politika Franje Tuđmana, to je politika uključivosti i pomirdbe. Ja nemam nikakvih dilema, sve je kristalno jasno tko koju rolu u ovoj šahovskoj partiji igra", rekao je premijer.

U igri ostaju i HSLS-ovci iako su prijetili da, zbog Pupovca, neće biti dio istog tima. S druge strane, HVIDR-a ne odustaje i od HDZ-a traži da se odrekne svoga koalicijskog partnera.

"Smeta mu ZDS, ali ga ustaške kune u džepu ne žuljaju. Mišljenja smo da SDSS nije poželjna stranka u RH", rekao je Josip Periša, predsjednik Glavnog odbora HVIDR-e. Plenković im je odgovorio da o tom pitanju odlučuje samo on.

I kao da problema sa susjedima nema dovoljno, od Talijana je stiglo puno više od puke provokacije. U Trstu je otkriven spomenik Gabrieleu D'Annunziju, a nekolicina neofašista je ispred nekadašnjeg mu sjedišta – riječke Guvernerove palače – izvjesila zastavu Kraljevine Italije. Bacali su i letke. I sve to na 100 godina od okupacije.

Osude se nižu: policija i tajne službe osujetile su veću talijansku invaziju, na koju je Hrvatska odgovorila prosvjednom notom.

Osim u Rijeci, problema ima i u HDZ-u, stranci u kojoj odavno ne razmišljaju isto. Čim je i Miro Kovač istaknuo ambiciju za šefa stranke, Plenković je zaoštrio retoriku: "Njegov stav je za politiku HDZ-a i Vlade irelevantan. Točka. On utječe na politiku HDZ-a kao i građanin Finske u Finskoj."

Više o događajima koji su obilježili protekli tjedan – od, između ostalog, problemima u zdravstvu i početka nove školske godine do preuzimanja Kraša i novoj vladi Europske unije – možete pogledati u video prilogu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr