Premijer Andrej Plenković komentirao je u Donjoj Stubici istup vodsta HVIDR-e koja je na konferenciji za medije ustvrdila da je SDSS u Hrvatskoj nepoželjna stranka. Kazao je da HDZ s partnerima odlučuje o tome tko će biti u većini i kako će ona funkcionirati.


HVIDR-a traži da se utvrdi je li u izjavama Milorada Pupovca bilo elemenata kaznenog djela. Poručuju da SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj i i dalje traže raskid koalicije.

Vezani članci Josip Đakić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Đakić: "Nećemo nikada šutjeti onima koji nas vrijeđaju i omalovažavaju. Oni zaslužuju svaki prijezir i sudski progon" HVIDR-a traži utvrđivanje kaznene odgovornosti Pupovca (Foto: Dnevnik.hr) HVIDR-a: ''SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj. Pupovcu smeta 'Za dom spremni', ali ga ustaške kune ne žuljaju''

Premijer Plenković je u Donjoj Stubici kazao da konferenciju nije gledao pa nije primijetio da je HVDIR-a imala ton koji pokazuje da nešto očekuje od Vlade. ''Rekao sam prošlog tjedna da HDZ sa svojim partnerima odlučuje tko je u većini i kako ona funkcionira'', poručio je premijer.

Na pitanje je li istup vodstva HVIDR-e udar na njega osobno, obzirom na to da je na njenom čelu Josip Đakić, HDZ-ov zastupnik, premijer odgovora da nije.

''Treba pažljivo slušati tko govori''

''Rekao sam da je gospodin Pupovac na svoj način i u svom stilu reterirao od onih stavova koje smo imali prigodu čuti prije dva tjedna, a koje smo jasno odbacili i ja i svi drugi akteri na političkoj sceni. Treba pažjivo slušati što tko kaže i što kako tko može reći, pa je vjerojatno tako i gospodin Periša danas rekao nešto što nije tako kako ste svi rekli, nego nešto drugačije'', rekao je premijer i dodao da će se Đakić i dalje ''ponašati kao lojalan član kluba HDZ-a, to je 100 posto''.

Plenković na pitanje hoće li poslušati HVIDR-in zahtjev za raskidom koalicijom sa SDSS-om kaže da HVIDR-a u petak nije rekla da traži da HDZ raskine koaliciju. ''Oni su na svoj način rekli stvari koje su rekli prije. Ali to je njihov stav, a ne naš'', poručio je premijer. 

 Iz HVIDR-e su u petak rekli da nisu za potpirivanje sukoba niti protiv nacionalnih manjina, ali da neće zaboraviti ''što su Pupovčeva braća počinila''. ''SDSS nije poželjna stranka u Hrvatskoj niti relevantni predstavnik Srba'', rekao je čelnik Glavnog odbora udruge Josip Periša koji kaže da ih SDSS podsjeća na stranku iz devedesetih.  I dalje traže raskid koalicije sa SDSS-om.