Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Slijedi podsjetnik na tjedan na izmaku - Ivane Pezo Moskaljov.


Iza Hrvatske je velik tjedan. 20 godina nakon Oluje - na zagrebačkim ulicama osjećaj ponosa, zajedništva i rijetko viđenog jedinstva.

Vezani članci General-bojnik Boris Šerić (Foto: Dnevnik.hr) General-bojnik Boris Šerić: "I moja tri brata i ja bili smo u Oluji. Ponosni smo što smo dali svoj doprinos" Predrag Fred Matić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Žestoko po predsjednici: ''Najaviti kandidaturu na današnji dan je degutantno. Ona je kraljice patetike''

Plakati barem na taj dan, nije bilo sramota. Impresivno je bilo na jednom mjestu vidjeti čime to vojska raspolaže. Sve je to, razumljivo, i koštalo. Vojni je mimohod okupio različite generacije i pokazao da je iznad političkih podjela.

Svečano i u Kninu - na proslavi najveće hrvatske vojne pobjede. No, protokoli državnog vrha nisu bili usklađeni. Okruglu obljetnicu obilježile su ovacije predsjednici, zasjenili zvižduci premijeru i šefu Sabora. Nisu držali govor.

Službenom Beogradu čiji politički vrh žali i ne priznaje legitimitet akcije - iz Knina je stigla jasna poruka. Vojislav Šešelj ponovno je palio hrvatske zastave. A najdalje u retorici otišao predsjednik Srbije.

Zbog neprimjerenih povika s Thompsonova koncerta na kojem je policija imala posla i s nedopuštenim znakovljem - Srbija je pisala prosvjednu notu. Zbog svega se HDZ posvađao s SDP-om, koji zbog izoliranog incidenata krivi kninsku gradonačelnicu.

Obračun uoči predstave kontroverznog intendanta riječkog HNK, Olivera Frljića. Kazalište je od branitelja i navijača čuvala policija. Frljićeva ostavka ponovno se tražila.

Jedna od pet

Tek jedna od pet zarađenih plaća, koje im država duguje - radnicima Imunološkog zavoda, ne znači mnogo. Dok se oni jedva snalaze, ministru čija je Vlada, u međuvremenu, preuzela brigu o zavodu - je do šale.

Kronično prazan državni novčanik - pune inspektori ministra financija. Nakon ugostitelja, u lovu su na porezne prevarante na festivalima.

Zaletio se zaposlenik jednog hvarskog restorana. Pohvalio se fotografijom poznate
glumice Demi Moore, plaćenim računom i izdašnom napojnicom - i napravio ono što
nijedan ugostitelj koji drži do diskrecije gostiju - ne bi smio. Vlasnik se naknadno ispričao
zbog nepromišljenog poteza.

Tek isplovili, a već...

Tek su isplovili na Sredozemlje, a posada hrvatskog ratnog broda "Andrija Mohorovičić" već je odradila dvije velike akcije. Spasili su više od stotinu imigranata u potrazi za boljim životom.

More je nemirno i u Savudriji! Slovencima je stigao još jedan hladan tuš! Nakon samo tjedan dana, novi slovenski sudac Ronny Abraham - podnio je ostavku, jer misli da je arbitraža izgubila smisao. Ljubljana je šokirana, oglušili su se na zahtjeve za odlaskom šefa diplomacije. Uporno traže novog arbitra.

Ministar turizma Darko Lorencin, zasigurno puca od zadovoljstva. Pohvalio se nikad boljom sezonom, smiješi nam se zarada od vrtoglavih 8 milijardi eura. Rekordan broj vozila na autocesti aktualizirao je još jedno pitanje - trebaju li nam vinjete?

Učimo od njih!

Još jednu, neprocjenjivu reklamu - dobit će Dubrovnik. Stradun je pretvoren u turistički, filmski set - svi žele sudjelovati.

Ne zaobilazi se ni neratvanska dolina. 18 godinu zaredom domaćini maratona lađa - ponudili su spektakl. Duga tradicija i istinski adrenalin postali su prava atrakcija. Samo tako, Neretvani!

Pomeli su konkurenciju i kući se iz Singapura vratili sa zlatom! Hrvatski srednjoškolci -svjetski su prvaci u debati! S lakoćom na engleskom raspravljaju o temama poput grčkog duga ili pak, imigrantima. Znanjem kojim bi posramili mnoge - proslavili su Hrvatsku na najbolji način. Učimo od njih!

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook