Pregled najvažnijih događaja u tjednu iza nas donosi Ivana Petrović

Galerija


I čista i pačista nedjelja korizmenog razdoblja su za nama s mnogo nimalo čistih, a kamoli pačistih događanja. Počelo je s ministricom Žalac koja je automobilom naletjela na djevojčicu, malena je dobro, ministrica je pomogla odmah na licu mjesta, vodila brigu i tu nema nikakve dvojbe.

Vezani članci Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) O čemu će se razgovarati na summitu o zapadnom Balkanu? "Među glavnim temema je i integracija Roma" Pregled tjedna Ivane Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Od neotuđivog dostojanstva i savjesti do pučke kovanice "Bog na nebu, a euro na zemlji"

Ono gdje ima dvojbe su dvije stvari.

Prva da su oko njene moguće ostavke ona i HDZ muljali, jedan dan jedno, drugi dan drugo. A druga još važnija je da ministrica tri godine nije imala valjanu vozačku dozvolu, zaboravila je da joj više ne vrijedi. I tako tri godine. Ako je kroz to vrijeme zaboravila da joj ne vrijedi vozačka, kako onda možemo vjerovati da ne zaboravlja nešto za nas bitno u njenom resoru kojim upravlja i koji je težak milijune eura iz EU fondova? 

Njezinu ostavku odmah je zatražila oporba. Davor Bernardić, koji je napuhao jednu promilu, i Anka Mrak Taritaš koja nije primjereno ispunila svoju imovinsku karticu, Mirando Mrsić za čiju se suprugu pisalo da ima dug prema HZZO-u itd.

Slučaj nemara ministrice Žalac je još jedan u nizu nemara prethodnih Vlada i saziva Sabora koji jasno pokazuje da nismo stvorili kriterij po kojem je ostavka dužnosnika kojeg mi plaćamo i kojeg mi dovodimo izborima, default, nešto što ne ćemo tolerirati.

Sasvim suprotno, javnost se podijeli, nasjeda na neke "ljudske elemente" kao da im je ministar susjed ili bliži rod. Strast i ideologija pa zaborave da smo političarima mi poslodavac. Mi, narod.

Toje pravi politički pleistocen, pravi predkambrij u kojem svatko ima svoje pleme i svoju pećinu, svako pleme ima svoje navijače, naše prekršitelje koji su bolji od njihovih i njihove koji su bolji od naših.Što je najgore tu pećinsku komunikaciju sokole rasprave u Saboru koje se svod na tu razinu. Mi, vi, oni – rugala se sova sjenici.

Uglavnom očekivano, premijer Plenković neće prihvatiti ostavku Žalac preko telefona, a ona je dan nakon čiste nedjelje, a pet nakon pačiste stala pred novinare s plačem bez i jedne suze.

Ivana Petrović analizirala je i ostale događaje koji su obilježili tjedan - presudu Tomi Horvatinčiću, prosvjed protiv obiteljskog nasilja, prosvjed srednjoškolaca za očuvanje klime, obavještajnu aferu u BIH, a sve možete pogledati u prilogu "Pregled tjedna" Dnevnika Nove TV. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr