Obavijesti Video Pretražite Navigacija
90 posto složno

"Revolucija je krenula s Pešće": Predstavnici stanara složno protiv Tomaševićeve ideje, među njima i ljudi iz njegove stranke

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek rekao je da su se u zagrebačkom kvartu Peščenica predstavnici stanara pobunili zbog uvođenja boksova za kante na zelene površine.

"Revolucija protiv postavljanja boxeva za kante na zelene površine i parkirališna mjesta u trošku građana krenula je s Pešće. Okupilo se više od 90 posto predstavnika stanara s 4500 stanovnika Mjesnog odbora 'Bruno Bušić'. Stay tuned", objavio je zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba Renato Petek na svojem profilu na Twitteru.

U tom mjesnom odboru je i predsjednica Sandra Tomljenović, koja je u stranci Možemo. U Vijeću su i osobe iz platforme Zagreb je naš.

"Zapanjujuće je da su se tako organizirali. Pronašli su ono što je upitno zakonski. Potencijalno se tjera ljude u prekršaj jer se novac iz pričuve za to ne izdvaja", rekao je Petek za DNEVNIK.hr.

Također, Petek je istaknuo da se kamere po gradu koriste isključivo za prometne prekršaje, a ne za nadzor smeća. "Zanimljivo je da je Tomašević odbio 2018. godine Bandićev prijedlog za postavljanje boksova", podsjetio je Petek.

Marinko Blažević iz Mjesnog odbora "Bruno Bušić" napominje da poziv od samog početka nije bio dostupan na službenim stranicama ponuditelja usluge. "Na brojne pozive i upite putem telefona / elektroničkom poštom od strane predstavnika suvlasnika dobivale su se nepotpune informacije. Tek polovicom poziva bio je dostupan službeni obrazac za prijavu", upozorava Blažević.

Većina zgrada, ističe, nema dostatna sredstva za kupnju, pa bi morala podići dugoročne kredite, što bi značilo i povećanje pričuve i smanjenje njihove kreditne sposobnosti. Predlažu da se komunalni otpad na području tog Mjesnog odbora zbrinjava polupodzemnim spremnicima.

Imajući u vidu da se radi o novom sustavu sakupljanja komunalnog otpada, dodaje, Grad i davatelj usluge bili su dužni upoznati korisnike usluge na njima prikladan način (preko Grada, davatelja usluge, upravitelja, VGČ-a, VMO-a, predstavnika suvlasnika, putem tribina, skupova građana ili pisane obavijesti).

"Velik broj predstavnika suvlasnika zbog neinformiranosti nije predao zahtjev za očevid na terenu. Prema uvjetima poziva zahtjev za očevid mogao je podnijeti predstavnik suvlasnika ili druga osoba koju korisnici usluge sporazumom ovlaste."

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna TRAŽI SE RJEŠENJE Makarska zatrpana smećem! Gradonačelnik otvorio dušu: "Oni su krivi. Jedu i peku roštilj na plaži, samo ostave smeće…"

Potpisivale neovlaštene osobe

Tijekom očevida je, ističe Blažević, na terenu utvrđeno da su zahtjeve podnosile treće osobe, na što su upozoreni timovi za očevid, koji unatoč tome nisu postupali sukladno uvjetima poziva - trebali su ga odbaciti.

Također, u odsutnosti predstavnika suvlasnika očevidu su prisustvovale i potpisivale ga neovlaštene osobe (supružnici/e predstavnika ili netko od suvlasnika).

"Na osnovu navedenih činjenica, očevid je trebalo obustaviti. Očevidi na terenu krenuli su za vrijeme trajanja poziva (koji je naknadno i produžen) protivno proceduri objave i provedbe javnih poziva", rekao je Blažević za DNEVNIK.hr.

Posebno je istaknuo problematiku lokacije postavljanja boksova. "Na području mjesnog odbora većinu višestambenih zgrada čine limenke. Donošenjem odluke da se boksovi stave ispod stepeništa, uz sam kut zgrade ili u prostoriju unutar pročelja limenke uzimajući u obzir da je podkonstrukcija pročelja drvena, a protupožarna sigurnost na minimalnom nivou, timovi su postupili protivno zakonu jer bi takva provedba predstavljala ugrozu za zdravlje, imovinu i živote suvlasnika", upozorava Blažević.

Prema ponudama proizvođača, cijena kompleta (za jednu stambenu zgradu potrebita su minimalno dva boksa) s ugradnjom elektronske brave sa šifratorom na solarno napajanje, dostavom i montažom kreće se oko 60 tisuća kuna, ističe Blažević te dodaje da je za izvođenje radova na javno zelenoj površini zadužena ZGH podružnica Zrinjevac. "To bi iziskivalo dodatni trošak u iznosu do 30 tisuća kuna", upozorava.

Kršenje zakona?

"Nametanje kupnje boksova iz sredstava pričuve 'gradnja građevine gotove konstrukcije' uvjetuje pružanje usluge korisniku i predstavlja zadiranje u privatno vlasništvo, što je protivno svim postojećim zakonima RH.

Ni upravitelj ni Izvršna vlast ne smiju se miješati u međuvlasničke odnose. Odluka je protivna Zakonu o upravljanju i održavanju stambenih zgrada i Uredbi o održavanju zgrada, gdje se određuje pojam pričuve, namjena, sustav donošenja i provedbe odluka te Zakonu o vlasništvu i drugim stvarnim pravima", upozorava Blažević.

Ekocid

Trenutačno je 25 lokacija na kojima se nalaze spremnici na području Mjesnog odbora "Bruno Bušić".

"Imajući u vidu da mali broj stambenih zgrada predstavlja jedinstvenu cjelinu (jedan predstavnik i upravitelj), a da je u većini stambenih zgrada svako stubište zasebna cjelina (više predstavnika i upravitelja), dobit ćemo više od 100 lokacija spremišta.

U tom slučaju, procijenjena vrijednost radova na podlozi kreće se oko dva milijuna kuna, a cjelokupna vrijednost investicije pet-šest milijuna kuna. Rezultat toga su značajno narušavanje izgleda naselja, povećanje rizika onečišćenja okoliša, pogodovanje pojavi ili razmnožavanju uzročnika bolesti i uništenje zelenih površina (min. 1000 m2 novih betonskih površina)", izračunali su iz Mjesnog odbora. To jednom riječju nazivaju - ekocidom.

Kažnjavanje neodgovornih

"Cilj ovog sustava je maknuti kante s javnih površina kako Zagreb ne bi bio Kantograd. Zagreb mora povećati sustav odvajanja otpada, no to i dalje nije dovoljno. Ovo je jedan od bitnih koraka kako bismo zatvorili, primjerice, Jakuševac. Čistoća je imala 200 milijuna kuna otpada godišnje. Ovo se ne radi da bi Čistoća zarađivala", napomenuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević na konferenciji za medije u četvrtak.

Radi se o uvođenju novih vrećica za miješani otpad. Kako je najavio Tomašević, koristit će se dodatne vrećice za otpad od 10, 20 i 40 litara. Fiksni dio cijene za građanstvo bit će 45 kuna, a ostalo će građani plaćati putem vrećica.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna DOBRO JE ZNATI! Besplatno za dio Zagrepčana: Provjerite kako možete do vrećica za otpad bez naknade

Pročitajte i ovo Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 1 GRAĐANI ZBUNJENI Burne reakcije na novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: "Mislim da će biti totalni kolaps. Trebali bismo igrati ulogu policajca"

Ugovorne kazne za kućanstva iznose 500 kuna po korisniku i prekršaju, a 1000 po korisniku koji nije iz kategorije kućanstva.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene