Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRAĐANI ZBUNJENI

Burne reakcije na novi sustav naplate odvoza otpada u Zagrebu: "Mislim da će biti totalni kolaps. Trebali bismo igrati ulogu policajca"

Aktualno Galerija Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 6 Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 6 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 1 Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 1 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 3 Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 4 Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Razvrstavanje otpada u Zagrebu - 5 Galerija 1/10 >>
Plan za smeće gradonačelnika Tomislava Tomaševića na snagu stupa za manje od mjesec dana. Jedino što se sigurno zna je da građani dobivaju nove vrećice, a tko će i kako kontrolirati koriste li se - još je nepoznanica. Počinje i edukacija.

Za mjesec dana Zagrepčani će miješani otpad smjeti bacati isključivo u ZG vrećicama. Prodaja počinje za dva tjedna u 450 trgovina u gradu.

"Najpošteniji, najučinkovitiji sustav naplate. Svatko će platiti isključivo koliko mu je potrebno", ističe direktor Čistoće Davor Vić.

Što građani više razvrstavaju, stvarat će manje miješanog otpada pa će im i troškovi za ZG vrećice biti manji. U teoriji zvuči dobro. A kako će izgledati u praksi, predstavnike stanara već boli glava. Jer ako samo jedan stanar ne poštuje pravila, cijela zgrada dobiva kaznu od 500 do 1000 kuna, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Matea Ćorić.

"Mislim da će biti kolaps totalni. Trebali bi igrati ulogu policajca jer ja ne znam ko bi u koju vrećicu kaj bacio i u koju kantu", nezadovoljna je predstavnica stanara u centru Zagreba Vesna Stefanović.

Na pitanje gdje bi odložila tetrapak mlijeka, Sara se zbunila. "Ne znam, ne znam radi čepa", priznaje. Dunja je nakon par sekundi razmišljanja rekla da bi ga stavila u plastiku. Isto smatraju Mara i Desa Butković.

  Pročitajte i ovo Dugi Rat - 1 NA IZVORU ZARAZE Duže od desetljeća guše se u otpadu propale tvornice, ali nitko ne reagira: "Kad puše bura, sve se kovitla..."

Pročitajte i ovo Bacanje hrane - 1 PUNE KANTE, PRAZNI NOVČANICI Nad ovime biste se mogli zamisliti: Izračunajte koliko novca svakog dana doslovno bacite u smeće

Na upit gdje bi bacili maramicu, Miljenka je rekla da bi je stavila u papir. No, na pitanje što ako je zaprljana uljem, priznala je da ne zna. "Stavljam u onu gdje je zajednički otpad", pojašnjava Miljenka.

Tetrapak ide u plastiku, maramica u biootpad, a ovakvih nedoumica nema na Krku. Već od 2005. educiraju svoje građane. Zagreb zasad prikuplja jedino penale za nedovoljno odvajanje otpada. 

Više o ZG vrećicama pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene